Οι καπνιστές το λένε χρόνια. Το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα, μάλιστα, όταν τους λένε να κόψουν το κάπνισμα, ειδικά οι γυναίκες. Ότι, δηλαδή, το τσιγάρο βοηθάει να μην τρώνε τόσο πολύ.

Έλληνες ερευνητές απέδειξαν και επιστημονικά του λόγου το αληθές. Όπως είπαν, το κάπνισμα μειώνει και, μάλιστα. άμεσα την πρόσληψη των θερμίδων, πιθανώς λόγω μεταβολής των επιπέδων της ορμόνης γκρελίνης, γνωστής και ως «ορμόνης της πείνας».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Δρ Κωνσταντίνα Ζαχαρή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο, που διεξάγεται αυτές τις μέρες (3-7 Σεπτεμβρίου). Παράλληλα, έχουν υποβάλει την εργασία τους προς δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

Πάντως, επειδή όποιος κόβει το τσιγάρο, συνήθως παίρνει βάρος, αρκετοί ξαναρχίζουν το κάπνισμα μετά από την παροδική διακοπή του για να αδυνατίσουν.

Οι καπνιστές γενικά είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ όταν καταφέρνουν να το κόψουν, μπορεί να πάρουν δέκα κιλά μέσα σε μια πενταετία. Ορισμένοι έφηβοι, ιδίως κορίτσια, μπορεί, μάλιστα, να αρχίσουν το κάπνισμα, με βασικό στόχο να ελέγξουν το βάρος τους.

Οι Έλληνες ερευνητές εξέτασαν τις άμεσες επιπτώσεις του καπνίσματος στην πρόσληψη τροφής, στα υποκειμενικά αισθήματα των καπνιστών και μη, καθώς και στις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη (μέσω ανάλυσης δειγμάτων αίματος). 

Η μικρή τυχαιοποιημένη δοκιμή περιέλαβε 14 υγιείς άνδρες, που είτε κάπνισαν δύο τσιγάρα, είτε απλώς τα κρατούσαν στο χέρι τους χωρίς να καπνίζουν, ενώ στη συνέχεια μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.

Διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα είχε άμεση επίδραση στη διατροφή και στην πρόσληψη των θερμίδων - επέφερε μέση μείωση των θερμίδων κατά 152 μέσα στην ίδια μέρα.