Πάνω από 193.000 φαρμακεία σε διάφορες χώρες μπορούν να καλύψουν τον εμβολιασμό 940 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει τα 7,4 δισ. άτομα, οι φαρμακοποιοί μπορούν να εμβολιάσουν έναν στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη.

Αυτό διαπιστώνει έρευνα που ανατέθηκε στο University College του Λονδίνου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (FIP). Η έρευνα διενεργήθηκε σε 45 χώρες και κατέληξε ότι σχεδόν οι μισές χώρες (44%) διαθέτουν φαρμακεία που μπορούν να παρέχουν εμβολιασμούς, δείχνοντας την αυξανόμενη αποδοχή της διενέργειας εμβολιασμών στο φαρμακείο.

Σε 13 από τις 45 χώρες, οι φαρμακοποιοί επιτρέπεται να πραγματοποιούν εμβολιασμούς, με τη δυνατότητα αυτή να φθάνει στην κάλυψη πληθυσμού της τάξης των 655 εκατομμυρίων ατόμων.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIP που πραγματοποιήθηκε  πρόσφατα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο εμβολιασμός σώζει μεταξύ δύο και τρία εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Είναι ένα από τα πιο ασφαλή, πιο αποτελεσματικά και οικονομικώς αποδοτικά μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη των απειλητικών για τη ζωή μολυσματικών ασθενειών. Η προσβασιμότητα και η κατανομή των φαρμακείων στην κοινότητας, τα καθιστούν το πρώτο σημείο επαφής για τους ασθενείς, παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για την κάλυψη του εμβολιασμού με χαμηλό κόστος" δήλωσε η Δρ. Helena Rosado, ερευνήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του UCL και μια από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Η πρόεδρος του FIP Δρ Carmen Peña, υπογράμμισε ότι «Με την αναγνώριση του ρόλου των φαρμακοποιών ως παρόχους ανοσοποίησης στις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές ορθής φαρμακευτικής πρακτικής που υιοθετήθηκαν από τον Π.Ο.Υ.  και την FIP από το 2011, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να δούμε σε ποιο βαθμό αυτό έχει υλοποιηθεί. Η έκθεση αυτή προσφέρει, για πρώτη φορά, μια διεθνή επισκόπηση των δραστηριοτήτων των φαρμακοποιών για την υποστήριξη της ανοσοποίησης. Προσβλέπουμε σε μια μέρα, όπου οι φαρμακοποιοί σε όλο τον κόσμο θα αναγνωρίζονται για το πλήρες δυναμικό τους και μπορούν να συγκαταλέγονται στους επαγγελματίες υγείας που μπορούν να παρέχουν εμβολιασμούς, ιδίως σε πληθυσμούς σε δύσβατες περιοχές ή σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου».

Η έκθεση περιλαμβάνει μελέτη περιπτώσεων από την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, με παραδείγματα εξέλιξης που μπορεί ενδεχομένως να υιοθετηθούν από άλλες χώρες για να υποστηρίξουν μια εθνική στρατηγική ανοσοποίησης που εμπλέκει ενεργά τους φαρμακοποιούς. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι, σε ορισμένες χώρες, η διενέργεια του εμβολιασμού, είναι μέρος του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και ότι η μειώνεται η αντιμετώπιση των φαρμακοποιών ως απειλή από άλλους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανοσοποίησης.