Το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των νέων διεθνώς, ιδίως μεταξύ όσων δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Και παρόλο που προβάλλεται ως αβλαβές και μη εθιστικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη «ωθεί» τον έφηβο στο «κλασσικό» τσιγάρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άνταμ Λέβενταλ της Ιατρικής Σχολής Κεκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια - Λος Αντζελες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA). Μελέτησαν για δώδεκα μήνες στοιχεία για 2.530 μαθητές από δέκα λύκεια, από τους οποίους οι 222 ήταν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι μαθητές χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, είχαν κατά μέσο όρο 31% μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν και παραδοσιακό τσιγάρο ή πούρο, έναντι 8% των συμμαθητών τους που δεν είχαν βάλει ηλεκτρονιό τσιγάρο στο στόμα τους.

Η Νάνσι Ριγκότι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ανέφερε ότι: «Υπάρχουν, πλέον, άφθονες ενδείξεις πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφημίζονται με τρόπους που να τα καθιστούν ελκυστικά στους νέους και στα παιδιά. Απαιτείται άμεση και αποτελεσματική δράση για να προστατευθούν οι νέοι και να μειωθεί η ζήτηση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τους μη καπνιστές όλων των ηλικιών. Μια λογική προσέγγιση θα ήταν να επεκταθούν και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα οι ίδιοι διαφημιστικοί και άλλοι περιορισμοί χρήσης, που ισχύουν για τα παραδοσιακά τσιγάρα».