Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν πέντε γεύσεις: γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή και umami (εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς και την έντονη συμπυκνωμένη γευστική πληρότητα). Πλέον κάνουν λόγο και για μια "έκτη γεύση", την αμυλώδη. 

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια τεχνολογίας τροφίμων στο Oregon State University, Juyun Lim, συντόνισε την έρευνα, που εξηγεί γιατί η γεύση μας ανιχνεύει τους υδατάνθρακες σε φαγητά, όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ψωμί.

"Κάθε πολιτισμός έχει μια βασική πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Η ιδέα ότι δεν μπορούμε να γευτούμε αυτά που τρώμε, δεν έχει νόημα" δήλωσε στο New Scientist, όπου δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα της μελέτης.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη γευστική μελέτη χαρακτήρισαν τη νέα γεύση ως αμυλώδη. Πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να γευτούν μόνο τη γλυκιά γεύση στους υδατάνθρακες, καθώς τα ένζυμα στο σάλιο διασπούν τα μόρια του άμυλου, αφήνοντας μια γλυκιά επίγευση. Θα το έχετε παρατηρήσει ίσως κι εσείς. Εάν μασάτε για πολύ ώρα μια μπουκιά ψωμί, στο τέλος βγαίνει μια γλύκα.

Όμως οι εθελοντές της εν λόγω μελέτης μπόρεσαν να διαχωρίσουν τη γλυκιά από την αμυλώδη γεύση.  

"Οι Ασιάτες θα πουν ότι μοιάζει με τη γεύση που έχει το ρύζι, οι Καυκασιανοί ότι μοιάζει με τη γεύση που έχουν τα μακαρόνια ή το ψωμί" είπε η Dr Lim.

Η ζάχαρη έχει τέλεια γεύση βραχυπρόθεσμα, λένε οι επιστήμονες, αλλά άμα κάποιος σας προσφέρει σοκολάτα ή ψωμί, θα επιλέξετε το ψωμί σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Πάντως οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάλυκες στη γλώσσα, που να ανιχνεύουν τις αμυλώδεις γεύσεις, πράγμα που σημαίει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πρωταρχική γεύση.