Για όσους υποφέρουν από άσθμα, οι κρίσεις είναι, δυστυχώς, ένα συχνό φαινόμενο, που τους στέλνει στο νοσοκομείο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση Cochrane Library μελέτηπου αξιολόγησε επτά κλινικές δοκιμές, που αφορούσαν 435 παιδιά και δύο που εστίασαν σε 658 ενήλικες και ηλίκους). Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έχουν άσθμα, είναι δυνατό να παθαίνουν λιγότερες σοβαρές κρίσεις, άμα παίρνουν βιταμίνη D.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν ήπιο έως μέτριο άσθμα, δηλαδή εμφάνιζαν συμπτώματα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά χωρίς να διαταράσσεται σοβαρά η καθημερινή ζωή τους. Μικρός αριθμός ασθενών είχε σοβαρό άσθμα

Μια καθημερινή δόση 25 έως 50 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθματικών κρίσεων, ιδίως στους μεγάλους, ενώ για τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία από νέες μελέτες. Ο κίνδυνος μιας κρίσης που απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο, μειώθηκε από 6% σε 3%, όταν ο ασθενής έπαιρνε βιταμίνη D επί μισό έως ένα έτος.

Επίσης η βιταμίνη μειώνει και τη συχνότητα των κρίσεων άσθματος, που χρειάζονται θεραπεία με στεροειδή. Η χορήγησή της δεν προκαλεί παρενέργειες, τουλάχιστον σε αυτές τις δόσεις που δοκιμάστηκαν.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριαν Μαρτινό - σύμφωνα με το ΑΠΕ - δεν είναι, ακόμη, βέβαιοι γιατί η D δρα προστατευτικά. Υποθέτουν ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως το κοινό κρυολόγημα, που μπορεί να πυροδοτήσουν κρίσεις άσθματος.

Πάνω από 330 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άσθμα. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς με άσθμα κάποια στιγμή στη ζωή του θα χρειασθεί να καταφύγει σε κάποιο τμήμα εκτάκτων περιστατικών ενός οσοκομείου, ενώ ένας στους οκτώ να κάνει εισαγωγή, για περαιτέρω θεραπεία.

Παραμένει άγνωστο εάν θα ωφεληθούν από τη βιταμίνη D όλοι οι πάσχοντες ή μόνο όσοι έχουν χαμηλή ποσότητα στο σώμα τους.