Η ανακάλυψη γέμισε ελπίδα και αναπτέρωσε το ηθικό των επιστημόνων, που χρόνια ολόκληρα ασχολούνται με την έρευνα στον καρκίνο. 

«Το τεστ μας λειτουργεί όπως οι ανιχνευτές καπνού, οι οποίοι δεν εντοπίζουν την ύπαρξη μιας φωτιάς, αλλά ένα υποπροϊόν της, δηλαδή τον καπνό» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Gareth Jenkins, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea. 

«Το παλιό γνωμικό “δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά” παραφράζεται στην περίπτωση του καρκίνου σε “δεν υπάρχει καρκίνος χωρίς μετάλλαξη” - και μεταλλάξεις είναι αυτές που εντοπίζει το τεστ μας στα ερυθρά αιμοσφαίρια».

Η ανακοίνωση έγινε στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης (BSF) και, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η αιματολογική εξέταση ανιχνεύει μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες, που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στους υγιείς ανθρώπους, ο αριθμός αυτών των μεταλλάξεων είναι περίπου 5 ανά εκατομμύριο, αλλά στους ανθρώπους με καρκίνο διαπιστώθηκε ότι είναι 50-100 ανά εκατομμύριο.

Είναι, πλέον, γνωστό πόσο σημαντική είναι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, για την περαιτέρω εξέλιξή του. Το... φρενάρισμα των μεταστάσεων είναι παράγοντας - κλειδί στα όσα θα ακολουθήσουν για τον ασθενή. 

Τέσσερα χρόνια οι ερευνητές τελειοποιούσαν την εξέταση στο εργαστήριο. Μελέτησαν 300 υγιείς εθελοντές, άτομα με ενδείξεις προκαρκινικών αλλοιώσεων και πάσχοντες από καρκίνο του οισοφάγου. Οι πάσχοντες από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ζουν συνήθως έναν χρόνο μετά τη διάγνωση και μόλις το 15% καταφέρνει να ζήσει μια πενταετία. Κι αυτό εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης...

Το αιματολογικό τεστ δεν έχει απαγορευτικό κόστος κι έτσι οι επιστήμονες προτείνουν να χρησιμοποιείται από ανθρώπους, που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Ο Dr Jenkins είπε ότι οι παρατηρούμενες μεταλλάξεις πιθανώς αναπτύσσονται και με άλλες μορφές καρκίνου. Ήδη αρχίζει νέα μελέτη, στην οποία θα συμμετάσχουν πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος και έπεται συνέχεια.