Ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων για την τιμολόγηση των 612 νέων φαρμάκων που πρόκειται να μπουν στην αγορά (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Κατά τη συνεδρίαση εξετάσθηκαν θέματα που αφορούσαν την τιμολόγηση προϊόντων βάσει κοστολογικών στοιχείων ή βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, καθώς και η τιμολόγηση φαρμάκων στα οποία δεν είχε δοθεί τιμή από τον ΕΟΦ, καθώς δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές τιμολόγησης που ορίζει η νομοθεσία. Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα εντοπίστηκε στην ύπαρξη τιμής σε δύο μόνο χώρες αντί για τρεις που ορίζει η νομοθεσία, οπότε το πρόβλημα λύθηκε με την αναζήτηση τιμής στο ίδιο σκεύασμα σε τρίτη χώρα με άλλη όμως συσκευασία, οπότε επιλέχθηκε η αναγωγή και βρέθηκε τιμή από τρίτη χώρα.

Τελικά, τιμές δόθηκαν σε όλα τα σκευάσματα, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων (μονοψήφιος αριθμός φαρμάκων) για τα οποία δεν θα χρειαστεί σύσκεψη, καθώς η απόφαση για την τιμολόγησή τους ελήφθη ήδη από χθες και απομένει μόνο ο υπολογισμός από τον ΕΟΦ (σχετικό ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).

Η Επιτροπή Τιμών δεν ασχολήθηκε με διορθώσεις τιμών από το προηγούμενο Δελτίο Τιμών της γενικής ανακοστολόγησης, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της Επιτροπής, οι ενστάσεις είχαν αντιμετωπιστεί κατά τη διαβούλευση με τον ΕΟΦ.

Κατά τη συνεδρίαση, παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για την εξαιρετική δουλειά που έγινε και γίνεται από τις υπηρεσίες του ΕΟΦ σχετικά με την αντιμετώπιση και άμεση επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε φορά, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια εξελικτική διαδικασία κατά την οποία τα όποια προβλήματα παρατηρούνται, λύνονται και δεν επανέρχονται.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση, απομένει τώρα να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις από τον ΕΟΦ, να υπογραφούν τα πρακτικά και να σταλεί η τελική απόφαση της Επιτροπής στον υπουργό, για υπογραφή.

Η ολοκλήρωση της υπογραφής των πρακτικών αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας, οπότε η έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών με τα νέα φάρμακα, αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα.