Η επικίνδυνη οδήγηση δεν είναι ίδιον της τρίτης ηλικίας απεφάνθησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Swansea.

Μπορεί οι παπούδες να κάνουν λάθη όταν οδηγούν, υπό τα κορναρίσματα και την πίεση των άλλων οδηγών, αλλά, σε σχέση με τα τροχαία, όσοι είναι άνω των 70 ετών εμπλέκονται τρεις έως τέσσερις φορές λιγότερο, σε σύγκριση με εκείνα, στα οποία εμπλέκονται νεαροί άνδρες.

Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων στη Βρετανία. Έδειξε ότι τα περισσότερα λάθη γίνονται στις δεξιές στροφές και στα προσπεράσματα και ότι η ηλικιακή ομάδα με τα λιγότερα τροχαία είναι μεταξύ  40-49 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι ως 21 ετών και οι ηλικιωμένοι εμπλέκονται σε διαφορετικά είδη τροχαίων. Οι νεαροί άνδρες οδηγούν νευρικά, τρέχουν πολύ και είναι πιθανότερο να προκαλέσουν πολύ σοβαρά ατυχήματα, επειδή χάνουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους. Όσο για τις ηλικιωμένες γυναίκες, εκείνες "στουκάρουν" συνήθως στην προσπάθειά τους να παρκάρουν, κάνοντας μανούβρες. 

Οι ερευνητές, που ανακοίνωσαν τα ευρήματα της ανατρεπτικής μελέτης τους στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Swansea, είπαν ότι οι ηλικιωμένοι δεν κάνουν πολλά σοβαρά τροχαία, επειδή έχουν επίγνωση ότι το σώμα τους είναι πιο αδύναμο και τα αντανακλαστικά τους όχι τόσο... ζωηρά.

Έτσι προσέχουν περισσότερο, οδηγώντας πιο αργά, αφήνοντας μεγαλύτερη απόσταση από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, αποφεύγοντας την οδήγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και οδηγώντας σε ώρες που δεν έχει πολλή κίνηση στους δρόμους.