Είναι εκ των ων ουκ άνευ, λοιπόν, ότι τα οικονομικά ζόρια επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Όμως για πρώτη φορά μία μελέτη προχώρησε συστηματικά σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των έως τώρα ερευνών, σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω στην υγεία των ανθρώπων.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης (αναγνωρισμένος διεθνώς ειδικός πάνω στην αξιολόγηση άλλων επιστημονικών μελετών) και η Δρ Χαριτίνη Σταυροπούλου της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".

Έβαλαν στο μικροσκόπιο 41 έρευνες, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν στην Ισπανία (δέκα), στην Ελλάδα (εννέα) και στη Βρετανία (επτά), καλύπτοντας τα χρόνια της κρίσης (2008-2015).

Η αξιολόγηση όλων αυτών των μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρίση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά αυτοκτονιών, ιδίως μεταξύ των ανδρών (κυρίως των ανέργων), αλλά ανάλογη αύξηση δεν παρατηρείται στις αυτοκτονίες των γυναικών, παρόλο που σε εκείνες συνδέεται με αύξηση των ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη.

Από την άλλη όμως, φαίνεται μια διαφορετική εικόνα αναφορικά με τη θνησιμότητα, η οποία δεν επηρεάζεται ή ακόμη και μειώνεται στα χρόνια της κρίσης. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε, επίσης, κατά την μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ των ετών 1929-39, όταν το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε, αλλά δεν συνέβη στην μετακομμουνιστική Ρωσία της περιόδου 1989-94, όταν το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η θετική εξέλιξη (μείωση πρόωρης θνησιμότητας) πιθανώς οφείλεται στο ότι, λόγω της οικονομικής στενότητας, οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν πιο λιτά και, τελικά, πιο υγιεινά.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η ύφεση εντείνει τις ανισότητες και επιδρά πιο αρνητικά στην υγεία των μεταναστών, ιδίως των παράνομων, που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση. Η υγεία τους επιδεινώνεται περισσότερο σε σχέση με την υγεία των ντόπιων στη διάρκεια της ύφεσης.

Β.Κ.