Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 9.000 άτομα, που υποφέρουν από χρόνιους πόνους, όπως αρθρίτιδα, προβλήματα στη μέση και ημικρανίες. Οι ερευνητές τους είπαν να σημειώνουν τα συμπτώματά τους σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο κινητό.

Η εν λόγω εφαρμογή δείχνει τις μεταβολές του καιρού ανά μία ώρα, επιτρέποντας στην επιστημονική ομάδα να συνδυάζει τις καιρικές συνθήκες με τους πόνους που αισθάνονται οι εθελοντές. Βρήκαν, λοιπόν, ότι την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου, οπότε ο καιρός ήταν γενικά καλύτερος, με ηλιοφάνεια, οι πόνοι ηρεμούσαν. Όταν, όμως, είχε υγρασία και βροχή, εντείνονταν.

Η έρευνα διήρκεσε 18 μήνες και οι ερευνητές είναι στη φάση αξιολόγησης των στοιχείων. Ανακοίνωσαν, όμως, κάποια πρώτα ευρήματά τους στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστημών, που διεξάγεται στο Swansea. Το πρότζεκτ το ονόμασαν Cloudy with a Chance of Pain (Συννεφιά με μια Πιθανότητα Πόνου).

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Manchester, Will Dixon, που εργάζεται στην Πανεπιστημιακή κλινική Salford Royal, είπε ότι οι οκτώ στους δέκα ασθενείς του με αρθρίτιδα πιστεύουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ καιρού και πόνου. Μάλιστα ένας στους δύο δήλωσε ότι μπορεί να προβλέψει τον καιρό.

"Νομίζω ότι υπάρχει σχέση. Με το κρύο και την υγρασία να αναφέρονται συχνά ως παράπονο από τους πάσχοντες, φαίνεται λογικό η βροχή να επηρεάζει. Βέβαια, από τη σκοπιά της ψυχολογίας, νομίζω ότι η πίεση επηρεάζει τον πόνο, ειδικά στην αρθρίτιδα. Εξάλλου είναι πιθανό η ηλιοφάνεια να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά και να μειώνεται το αίσθημα του πόνου" επεσήμανε ο Dr Dixon.

Εάν και τα υπόλοιπα ευρήματα συγκλίνουν σε αυτή την άποψη, θα μπορούν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο να καταλάβουν πώς, ακριβώς, ο καιρός επηρεάζει την κατάστασή τους και να προγραμματίζουν τις δραστηριότητές τους με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Οι ερευνητές καλούν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη μελέτη.

Να σημειωθεί ότι, ο πρώτος που μίλησε για την επίδραση του καιρού στην υγεία, ήταν ο Ιπποκράτης, το 400 π.Χ.