Ο εφιάτης με τον ιό Ζίκα μοιάζει να μην έχει τέλος. Αυτή τη φορά, έχουμε να ανησυχούμε για την πιθανή μετάδοση του επικίνδυνου ιού μέσω των δακρύων.

Αμερικανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington, στο St Louis, εντόπισαν το γενετικό υλικό του ιού στα δάκρυα των ποντικών στο εργαστήριο κι αυτό δημιουργεί υποψίες ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των δακρύων των μολυσμένων ασθενών. Θα ακολουθήσουν σχετικές μελέτες σε ανθρώπους, για να επιβεβαιωθεί ότι, όντως, κάτι τέτοιο είναι δυνατό, στη διάρκεια κάποιου χρονικού «παραθύρου», όταν τα δάκρυα των ασθενών είναι ιδιαίτερα κολλητικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας και παθολογίας Dr Jonathan Miner, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Reports", εξηγώντας πώς μόλυναν το δέρμα των πειραματόζωων με τον Ζίκα, εγχύοντας με ένεση υποδόρια τον ιό, και διαπίστωσαν ότι μπορεί να φθάσει έως τα μάτια και να τα μολύνει.

Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν λοίμωξη στα μάτια, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη απώλεια όρασης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το μάτι μπορεί να λειτουργεί ως καταφύγιο του ιού Ζίκα. Πρέπει να μάθουμε κατά πόσο οι ασθενείς με Ζίκα έχουν κολλητικό ιό στα μάτια τους και για πόσο καιρό αυτός επιβιώνει εκεί» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο ιός Ζίκα έχει συνήθως ήπια συμπτώματα στους ενήλικες, αλλά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη (μικροκεφαλία), ακόμη και θάνατο στα έμβρυα. Περίπου το ένα τρίτο των μωρών με Ζίκα εμφανίζει φλεγμονή στο οπτικό νεύρο, βλάβη στον αμφιβληστροειδή φακό ή τύφλωση μετά τη γέννησή τους. Στους ενήλικες ο ιός προκαλεί επιπεφυκίτιδα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, ραγοειδίτιδα.

Πριν από λίγες, μόλις, μέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τον ιό διεθνή υγειονομική απειλή, καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα, σπέρνοντας την ανησυχία.