Τα αρσενικά ζώα εκκρίνουν μια χημική "μυρωδιά" - τις λεγόμενες φερομόνες - που κάνει τις γυναίκες να είναι "έτοιμες για όλα". Οι φερομόνες είναι ουσίες που προκαλούν την πρώιμη έναρξη της εφηβείας, αλλά κάνουν το σώμα των γυναικών να γηράσκει πιο γρήγορα.

H επίδραση αυτής της μυρωδιάς από τις φερομόνες παρατηρήθηκε στα ποντίκια και στα σκουλήκια και οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Dr Ilya Ruvinsky, από το Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ: "Τα αρσενικά δίνουν το σήμα και οι γυναίκες βάζουν τα δυνατά τους για την αναπαραγωγή, αλλά μετά ο οργανισμός τους υποφέρει. Υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη διαδικασία αναπαραγωγής και στη συντήρηση του σώματος κι αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχτεί από τα αρσενικά...

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ο βασικός μηχανισμός, βάσει του οποίου γίνεται η σεξουαλική ανάπτυξη, να είναι κοινός για ανθρώπους και ζώα".

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτά τα ευρήματα δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν στην παρασκευή φαρμάκων για την καθυστέρηση της εφηβείας, την παράταση της γονιμότητας και την απομάκρυνση του γήρατος.