Δύσκολο έργο αναλαμβάνει ο νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ καθώς τα προβλήματα του Κέντρου είναι ιδιαίτερα μεγάλα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη και τα οποία δημοσίευσε η Καθημερινή, τα ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών ή και παλαιότητας, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ανέρχονται πλέον στα 126 ανέρχονται . Ο δε διαγωνισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων, ο οποίος αν και ξεκίνησε το 2007 ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Βέβαια σύμφωνα με τα όσα είχε πει και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής,  βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την προμήθεια των 90 από τα 186 ασθενοφόρα που προβλέπονται, όμως και πάλι οι καθυστερήσεις δυναμιτίζουν τη διαδικασία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί κοινοτική χρηματοδότηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Ξάνθος, ο διαγωνισμός για την απόκτηση νέων ασθενοφόρων έχει προχωρήσει μόνο για τα μισά οχήματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 186 οδηγών, όταν οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 400. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι έχει εγκριθεί επιχορήγηση 8 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ το 2015, ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει η εκταμίευση.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή , το ΕΚΑΒ έχει 620 ασθενοφόρα και 200 κινητές μονάδες, εκ των οποίων οι 100 είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το 2009. Περισσότερα από 120 ασθενοφόρα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, λόγω σοβαρών βλαβών που δεν μπορούν να επισκευαστούν άμεσα, και, εξαιτίας της παλαιότητας, οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν ανταλλακτικά. Η πλειονότητα των ασθενοφόρων αγοράστηκαν το 2003, ωστόσο υπάρχουν και οχήματα του 1984! Τα ασθενοφόρα της Αθήνας αλλά και αρκετών περιοχών στην ηπειρωτική χώρα «γράφουν» κατά μέσον όρο 70.000 χιλιόμετρα ετησίως, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν οχήματα ΕΚΑΒ που έχουν διανύσει ακόμα και ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Αυτό αποτυπώνεται στα έξοδα συντήρησής τους: το μέσο ετήσιο κόστος συντήρησης του στόλου την τελευταία πενταετία είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.