Πρόκειται για τον πρώτο από τους δύο τομογράφους, που θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος θα εγκατασταθεί, εκτός απροόπτου, τον Οκτώβριο στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ο τομογράφος PET/CT είναι ένα απεικονιστικό εργαλείο, πολύ σημαντικό, καθώς συμβάλλει στη διάγνωση του καρκίνου, στον σχεδιασμό της θεραπείας του ασθενούς και στον πρώιμο εντοπισμό τυχόν μεταστάσεων.

Μέχρι τώρα οι ασθενείς αναγκάζονταν να πηγαίνουν στην Αθήνα ή σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών, προκειμένου να κάνουν την εξέταση.

"Αποτελεί επιτυχία η εγκατάσταση του PET/CT εντός του χρονοδιαγράμματος και, μάλιστα, λίγες μέρες νωρίτερα από την 17η Αυγούστου - την ημερομηνία λήξης της συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας, η οποία προμήθευσε το μηχάνημα. Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση PET/CT στο Θεαγένειο αποτελούσε χρόνιο αίτημα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του Θεαγενείου κα Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή.

Η αγορά του PET/CT κόστισε 2,98 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το PET/CT εγκαταστάθηκε σε ειδικό χώρο στο υπόγειο του Θεαγενείου, δίπλα στα εργαστήρια και απομένει να ολοκληρωθούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες (όπως η εγκατάσταση κλιματιστικών) που καθυστέρησαν λόγω του capital control, για να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στον προσεχή Οκτώβριο. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την πρόσληψη δύο πυρηνικών γιατρών, έστω και επικουρικών, για να μπορέσει να λειτουργήσει το PET/CT.

Στο Παπαγεωργίου αναμένεται να εγκατασταθεί το PET/CT τον προσεχή Οκτώβριο και να λειτουργήσει μέσα στο Νοέμβριο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του νοσοκομείου Βασίλης Παπάς. Παρ' ότι το PET/CT στο Παπαγεωργίου επρόκειτο να εγκατασταθεί πολύ νωρίτερα απ' ό,τι εκείνο του Θεαγενείου, η προμήθειά του καθυστέρησε, γιατί τον περασμένο Μάιο κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία που είχε αναλάβει να προμηθεύσει το νοσοκομείο, λόγω των συνεχών αναβολών της παράδοση του μηχανήματος. Το μηχάνημα έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2014, αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς, λόγω περιορισμών που έθεσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σταμάτησε η παραγωγή του μηχανήματος και ζήτησε παράταση μέχρι το 2016, η οποία δεν έγινε δεκτή. Έτσι στις 13 Μαΐου προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός, προκειμένου το μηχάνημα να εγκατασταθεί στο νοσοκομείο πριν από το τέλος του χρόνου