Πρόσω ολοταχώς για την προώθηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των δημόσιων μονάδων υγείας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του τομέα υγείας εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν ξεκινήσει συναντήσεις με τους φορείς των εταιριών ανάπτυξης εφαρμογών και συστημάτων πληροφορικής για τα νοσοκομεία, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία στο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύων. Οι συζητήσεις μέχρι στιγμής βρίσκονται στο στάδιο των τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων από τις δύο πλευρές, προκειμένου να καταρτισθούν οι απαιτούμενες μελέτες.

Στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας - αυτή τη φορά από πλευράς ηλεκτρονικής διασύνδεσης των μονάδων μεταξύ τους - "άνοιξε" στις αρχές Αυγούστου η ηλεκτρονική πύλη εγγραφής στο Δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας (ΔΗΥΥ) όποιου φορέα Δημόσιου, Ιδιωτικού, Επιστημονικού, Ερευνητικού, Πανεπιστημιακού χαρακτήρα. Στόχος είναι ως το τέλος Οκτωβρίου, να έχει δημιουργηθεί το μητρώο των εμπλεκομένων στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.

Το Δίκτυο, θα αποτελέσει όργανο εφαρμογής του πλαισίου Ηλεκτρονικής Υγείας, το οποίο σε άμεση συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο θα αναλάβει το ρόλο του εφαρμοστικού οργάνου.

Ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία αναμένεται να παίξουν και οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο φορείς, όπως ο ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ και η ΕΠΥ.

Παράλληλα με την πρόσκληση για το Δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας, το υπουργείο έχει απευθύνει επίσης ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής προς τις Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες για την αξιοποίηση της υποδομής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, για τη σχεδίαση και υποστήριξη των Εθνικών Μητρώων Νοσημάτων και Ασθενών.

Στην κατεύθυνση αυτή θα προωθηθεί και η κατάρτιση του ατομικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, ο οποίος στόχο έχει να διευκολύνει την ιατρική πρακτική στην αντιμετώπιση των παθήσεων του κάθε ασθενή, αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει και στον έλεγχο των πραγματοποιούμενων πράξεων και εξετάσεων, ώστε να είναι δυνατός παράλληλα και ο έλεγχος του κόστους περίθαλψης των ασθενών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, ως χώρα είμαστε μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν εθνικό και ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπών, που μάλιστα καλύπτουν το σύστημα σε ποσοστό 98,5%.

Πρόκειται για μια υποδομή η οποία με την αναβάθμισή της μπορεί να αλλάξει τον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, βελτιώνοντας κατά πολύ το αποτέλεσμα από πλευράς ποιότητας και κόστους, ταυτόχρονα.

Αιτία είναι η πλήρης καταγραφή ασθενειών, κυρίως χρονίων, αποτύπωση του κόστους τους, αποτύπωση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών που εφαρμόζονται, δυνατότητα ανάπτυξης πολιτικών στην κατεύθυνση της πρόληψης, της αγωγής υγείας και της προστασίας της δημόσιας υγείας, έλεγχο του φαρμάκου, του προσυμπτωματικού ελέγχου, αποτύπωση του προφίλ νοσηρότητας του πληθυσμού, ανάπτυξη κλινικών μελετών, κατάρτιση μητρώων νοσημάτων και ασθενών.