Η πρώτη ρομποτική χειρουργική επέμβαση μέσα στο μάτι στον κόσμο, από ομάδα Βρετανών χειρουργών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποκαθιστώντας την όραση του ηλικωμένου ασθενούς.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, καθοδήγησαν το ρομπότ, ώστε να αφαιρέσει μια μεμβράνη πάχους μόλις ενός εκατοστού του χιλιοστού από το μάτι ενός 70χρονου ιερωμένου. Ο ασθενής είχε αναπτύξει μια μεμβράνη στο πίσω μέρος του ματιού του, η οποία, πιέζοντας τον αμφιβληστροειδή, είχε δημιουργήσει μια οπή, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της κεντρικής όρασης.

«Η εγχείρηση στο πίσω μέρος του ματιού απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και η πρόκληση για το ρομποτικό σύστημα είναι να καταφέρει να κάνει την επέμβαση μέσω μιας μικροσκοπικής οπής στο τοίχωμα του ματιού, χωρίς να προκαλέσει βλάβη καθώς κινείται. Τα περισσότερα ρομπότ στα χειρουργεία είναι μεγάλα, ενώ αυτό είναι πολύ μικρό – τα πάντα έπρεπε να συρρικνωθούν» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Ο xειρουργός οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο και μια οθόνη αφής για να καθοδηγήσει τις κινήσεις του ρομπότ μέσα στο μάτι. Παράλληλα παρακολουθεί την πρόοδο της επέμβασης μέσω ενός μικροσκόπιου. Το ρομπότ έχει μεγαλύτερη σταθερότητα από ένα ανθρώπινο χέρι, καθώς δεν τρέμει καθόλου και μπορεί να φθάσει σε δυσπρόσιτα και, γιαυτό, άκρως ευαίσθητα σημεία.

Θα ακολουθήσει η κλινική δοκιμή του ρομποτικού συστήματος σε 12 ασθενείς, ώστε να επιβεβαιωθεί πως τελειοποιεί ό,τι κάνει ένας χειρουργός, με ακρίβεια και συνέπεια. Δεν αποκλείεται το ρομπότ να χρησιμοποιηθεί και εκτός της χειρουργικής αίθουσας, στα ιατρεία των οφθαλμιάτρων.