Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, οι γυναίκες που επιθυμούσαν να... φρενάρουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, διαπίστωναν έκπληκτες ότι το χάπι της επόμενης μέρας "δεν έπιανε", χωρίς να ξέρουν ότι γιαυτό έφταιγε κάποιο φάρμακο που έπαιρναν ή κάποιες θεραπείες με βότανα που ακολουθούσαν.

Μετά από 400 και πλέον ανεπιθύμητες κυήσεις από το 1970 μέχρι σήμερα, οι ξένοι ειδικοί είναι, πια, βέβαιοι ότι η αλληλεπίδραση με συγκεκριμένα σκευάσματα είναι αυτή που ευθύνεται. Ειδικότερα πρόκειται για φάρμακα για την αντιμετώπιση της επιληψίας, του έιτζ, της φυματίωσης και των μυκητιασικών λοιμώξεων και για βότανα που προορίζονται για τον έλεγχο του στρες.

Οι νέες συστάσεις που εξεδώθηκαν χθες, προτείνουν σε αυτές τις γυναίκες να πάρουν διπλή δόση από το χάπι της επόμενης μέρας για να δουν αποτέλεσμα, εάν έχουν κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Η λεβονοργεστρέλη πρέπει να ληφθεί σε διάστημα 72 ωρών (τριών ημερών) μετά τη σεξουαλική επαφή, για να έχει αποτέλεσμα και, εννοείται, όσο νωρίτερα ληφθεί, τόσο το καλύτερο.

Η Dr Sarah Branch, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος φαρμακοεπαγρύπνησης του Βρετανικού MHRA, δήλωσε:

"Οι νέες συστάσεις θα βοηθήσουν τις γυναίκες που θέλουν να πάρουν το χάπι της επόμενης μέρας και παράλληλα λαμβάνουν κάποια θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας, να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το νέο φύλλο οδηγιών δίνει πληροφορίες για το ποια είναι τα φάρμακα που εμπλέκονται και για το πώς, ακριβώς, δουλεύει η λεβονοργεστρέλη".