Η μελέτη έγινε σε 270 ανθρώπους ηλικίας κατά μέσο όρο 65 χρόνων, από τους οποίους οι 180 ήταν παντρεμένοι και οι 90 εργένηδες. Όλοι τους είχαν διαβήτη τύπου 2.

Αφού μέτρησαν ύψος, βάρος και δείκτη μάζας σώματος, διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Επιπλέον τα ποσοστά λίπους στον οργανισμό τους ήταν λιγότερα συνολικά (18,9 κιλά έναντι 23,5 κιλών).

Επιπλέον οι παντρεμένοι άνδρες είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο (έναν συνδυασμό "βόμβα" διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας, που καταστρέφει τα αγγεία), κάτι που δεν φάνηκε να ισχύει για τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Yokohama παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο για τον διαβήτη, που γίνεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο.

"Η συγκατοίκηση κάποιου με τη γυναίκα ή με τον άνδρα του αποτελεί θεμελιώδη μορφή της κοινωνικής υποστήριξης. Όσοι απολαμβάνουν μια υγιή σχέση τρώνε πιο υγιεινά, παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους και πάνε στον γιατρό, όταν δεν αισθάνονται καλά" εξήγησε ο Dr Yoshinobu Kondo, επικεφαλής της μελέτης, τονίζοντας ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και μένουν μόνοι, χωρίς να έχουν μόνιμο σύντροφο, χρειάζονται ένα "δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας".

Εξάλλου έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο έδειξε ότι οι παντρεμένοι έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες από τους εργένηδες να επιβιώσουν μιας καρδιακής προσβολής.