Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας "Giving for Greece" και του θεματικού προγράμματος για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων, που φθάνουν ή βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους. Μέσα σε έξι μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος, με τη συνεισφορά δωρητών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, το Ίδρυμα θα στηρίξει άμεσα 321 ασυνόδευτα παιδιά.

Ο πρώτος ξενώνας, χωρητικότητας 16 παιδιών, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, έχει, ήδη, ανακαινιστεί και υποδέχεται ασυνόδευτα αγόρια ηλικίας 12 – 15 ετών. Την λειτουργία του ξενώνα έχει αναλάβει η ΜΚΟ "Ιατρική Παρέμβαση". Σύντομα θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος ξενώνας, επίσης στην Αθήνα, χωρητικότητας 30 παιδιών, την λειτουργία του οποίου θα αναλάβει η ΜΚΟ "Praksis".

Επιπλέον, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις "Praksis" και "ΑΡΣΙΣ" θα συνεχίσουν την λειτουργία έξι υφιστάμενων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Γιατροί του Κόσμου" θα λάβει επιχορήγηση για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στην Παιανία, ενώ, μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "ΜΕΤΑδραση", θα στηριχθούν οικονομικά 30 ανάδοχες οικογένειες, οι οποίες θα φιλοξενήσουν προσωρινά ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης για τα παιδιά αυτά.

«Είναι επείγον να βρεθεί στέγη για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, που φθάνουν στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις απαραίτητες υπηρεσίες προστασίας, υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης» δηλώνει η κα Σοφία Κουβελάκη, διαχειρίστρια του θεματικού προγράμματος για τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες. «Πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, που θα επιτρέψει σε αυτά τα παιδιά να ξαναγίνουν αυτό που είναι, να ξαναγίνουν παιδιά».

Η κα Σοφία Κουβελάκη θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος για τα ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες στο Concordia Summit 2016, που θα γίνει στη Νέα Υόρκη μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου 2016, παράλληλα με τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, με κεντρικό στόχο να κινητοποιήσει τους πλέον επιφανείς ηγέτες κυβερνήσεων, εταιριών και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων για τη δημιουργία συνεργασιών και δράσεων με άμεσο, αποτελεσματικό αντίκτυπο για την προστασία και την κοινωνική ένταξη των ασυνόδευτων ανήλικων.

Δείτε εδώ το βίντεο από την προετοιμασία του ξενώνα.