Βέβαια εξακολουθούν τα πράγματα να είναι πιο δύσκολα σε κάποιες χώρες από ό,τι σε άλλες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία από νέα, διεθνή, επιστημονική έρευνα, η πιθανότητα να πεθάνει μια έγκυος είναι 1 στις 36 στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά 1 στις 4.900 στις αναπτυγμένες χώρες.

Ο αριθμός των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού μειώθηκε κατά 44% μεταξύ 1990 - 2015 και από 385 ανά 100.000 γεννήσεις υποχώρησε στις 216 ανά 100.000. Όμως ο ΟΗΕ είχε θέσει ως στόχο μια πιο φιλόδοξη μείωση κατά 75% έως το 2015. Επιπλέον, κατά την τελευταία 25ετία, διπλασιάστηκε η «ψαλίδα» ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο και εκείνες με το υψηλότερο επίπεδο θανάτων (η διαφορά φθάνει, πλέον, τις 200 φορές).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γουέντι Γκράχαμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο "Lancet".      Υπολογίζεται ότι στον πλανήτη μας 210 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο περιμένουν μωρό και 140 εκατομμύρια παιδιά έρχονται στον κόσμο. Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά γεννιούνται χωρίς την παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια: «Πενήντα τρία εκατομμύρια γυναίκες γεννάνε ακόμη, χωρίς καμιά απολύτως φροντίδα».

Βέβαια οι ανισότητες δεν λείπουν και στις αναπτυγμένες χώρες. Ενδεικτικά η έρευνα έδειξε ότι είναι πιθανότερο να πεθάνει μια μαύρη έγκυος στη Νέα Υόρκη, από ό,τι μια γυναίκα στη Βόρεια Κορέα ή στο Βιετνάμ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν και το αντίστροφο: την υπερβολική φροντίδα των εγκύων στη Δύση, που έχει ως συνέπεια να έχουν αυξηθεί θεαματικά οι καισαρικές, να γίνονται περιττές εξετάσεις υπερήχων, να χορηγούνται παραπανίσια αντιβιοτικά κ.ά.

«Υπάρχουν χώρες όπως η Βραζιλία και άλλες στη Λατινική Αμερική, όπου περίπου το 40% των τοκετών γίνεται με καισαρική. Αποκλείεται παντελώς το 40% των γυναικών να χρειάζονται καισαρική» υπογράμμισε η Δρ Γκράχαμ. Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 19%, δηλαδή σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά γεννιούνται, πλέον, με καισαρική, ποσοστό που εμφανίζει συνεχή ανοδική τάση. Ο θάνατος αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτιμάται ότι ετησίως συμβαίνουν περίπου 27 εκατομμύρια περιστατικά σοβαρών επιπλοκών κατά την κύηση» είπαν οι ερευνητές.