Η μελέτη του Ρότερνταμ, όπως λέγεται, εξέτασε 6420 άτομα, ηλικίας από 45 χρόνων και πάνω, από τα οποία 5399 δεν υπέφεραν από ημικρανίες και 1021 που είχαν το πρόβλημα.

Όλοι οι εθελοντές, που συμμετείχαν στην Ολλανδική μελέτη, απάντησαν σε ερωτηματολόγια, συμμετείχαν σε τεστ εκμάθησης νέων λέξεων, σε τεστ ευγλωττίας και σε άλλα τεστ, που σκοπό είχαν να βαθμολογήσουν τη διανοητική τους ικανότητα. Αυτό που συμπέραναν οι επιστήμονες είναι ότι όσοι έπασχαν από ημικρανίες - ειδικά ημικρανίες με αύρα - είχαν παραπάνω διανοητικές ικανότητες από τους υπόλοιπους.

Ο νευρολόγος Δρ Μιχαήλ Βικελής, που ασχολείται εκτενώς με τις ημικρανίες, σχολιάζοντας την έρευνα είπε: "Μπορεί να υπάρχει κάτι το θετικό στο να υποφέρει κανείς από ημικρανίες; Οι επιστήμονες το αναζητούσαν για χρόνια. Φαίνεται πως ίσως και ναι. Καλύτερη νοητική δυνατότητα στη μέση και μεγάλη ηλικία, έδειξε η μελέτη του Ρότερνταμ".

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κεφαλαλγίας συζητήθηκε και η αποτελεσματικότητα των ιατρικών συσκευών, "το μέλλον στη θεραπεία των κεφαλαλγιών," όπως τις χαρακτήρισαν πολλοί επιστήμονες.

"Με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ή μαγνητικού πεδίου, μπορούν να σταματήσουν μία κρίση ημικρανίας ή αθροιστικής κεφαλαλγίας. Με καθημερινή χρήση, μπορεί να έχουν προληπτική δράση. Πλεονέκτημά τους, η έλλειψη παρενεργειών, που μπορεί να κάνουν οι φαρμακευτικές αγωγές. Μειονέκτημά τους το υψηλό κόστος τους. Στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας Γλυφάδας γίνεται προσπάθεια, ώστε οι νέες ιατρικές συσκευές να είναι προσβάσιμες σε Έλληνες ασθενείς, το συντομότερο δυνατόν" τόνισε ο Δρ Βικελής.

Κάποιες από αυτές τις συσκευές είναι ο ηλεκτρικός διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου. Κυκλοφορεί στην Ευρώπη για την θεραπεία της ημικρανίας και της αθροιστικής κεφαλαλγίας, τόσο σε φάση κρίσης, όσο και προληπτικά.

Επίσης ο διεγέρτης του σφηνουπερώιου γαγγλίου. Αυτή η μικροσκοπική συσκευή τοποθετείται μόνιμα, με μια απλή επέμβαση, και λειτουργεί με τηλεχειριστήριο. Έχει δείξει εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα στην αθροιστική κεφαλαλγία και θεωρείται η πιο ελπιδοφόρα θεραπεία. Αυτή τη στιγμή είναι υπό συζήτηση με ποιο τρόπο θα είναι προσβάσιμη και σε Έλληνες ασθενείς, σύμφωνα με τον διαπρεπή νευρολόγο.