Βρετανοί επιστήμονες από την φιλανθρωπική οργάνωση Biobank, που έκαναν τη νέα έρευνα, βρήκαν ότι η μεγάλη περίμετρος του κεφαλιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και ότι, μάλιστα, όσο πιο μεγάλο το κεφάλι του μωρού, τόσο πιο έξυπνο θα γίνει μεγαλώνοντας.

Τα νέα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, αναιρούν όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα, ότι, δηλαδή, μόνο το DNA σχετίζεται με την εγκεφαλική λειτουργία.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 100.000 Βρετανούς, ηλικίας από 37 έως 73 χρόνων. Τους πήραν δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου και, παράλληλα, τους ρώτησαν για την παιδική τους ηλικία και για τον τρόπο ζωής τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ερευνητές: "Εξαιρετικά σημαντικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα γνωστικά τεστ και σε πολυγονιδιακά αποτελέσματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν ενδοκρανιακές ενδείξεις, περίμετρο κεφαλιού, όταν οι εθελοντές ήταν μωρά, και γνωστική ικανότητα στην παιδική ηλικία".

Ο καθηγητής Ian Deary, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που είναι ο επικεφαλής της μελέτης, είπε ότι οι παραλλαγές των γονιδίων σχετίζονται, επίσης, πολύ με την ευφυΐα. 

Η νέα μελέτη εντόπισε 17 γονίδια, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την εγκεφαλική λειτουργία και σχετίζονται με τη σωματική, όσο και με την ψυχική υγεία. 

Η ερευνήτρια Saskia Hagenaars δήλωσε: “Η εν λόγω έρευνα έρχεται να ενισχύσει τα, ήδη, γνωστά δεδομένα, ότι όσο πιο καλή είναι η συνολική υγεία του ατόμου, τόσο πιο έξυπνος είναι”.

Ο μέσος όρος στην περίμετρο κεφαλής στα νεογέννητα είναι 36 εκατοστά για τα αγόρια και 35 εκατοστά για τα κορίτσια. 

Τα νέα ευρήματα είναι τόσο ακριβή, που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη, ακόμη και για το αν τα παιδιά αυτά θα σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο, με στοιχεία βασισμένα στο DNA τους.