Τα ευρήματα της νέας μελέτης του ΑΠΘ, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease, είναι εντυπωσιακά. 

Όπως διαπίστωσαν οι Έλληνες ερευνητές, 0,125 γραμμάρια κρόκου την ημέρα οδήγησαν σε καλύτερη νοητική απόδοση μετά από 12 μήνες. Επιπλέον παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην αριστερή κροταφική έλικα, μια περιοχή στον έσω κροταφικό λοβό κοντά στη περιοχή του ιππόκαμπου. 

Συνεπώς ο κρόκος Κοζάνης είναι δυνατόν να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία, να προκαλέσει νευρογένεση σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, αλλά και αλλαγές στη νευροψυχολογική επίδοση, όπως εξήγησε η κα Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγος, ψυχίατρος, θεολόγος, καθηγήτρια ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, σε συνέντευξη τύπου, που έγινε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Αλτσχάιμερ. 

Όπως είπε η κα Τσολάκη, γίνεται μελέτη για ένα σοφιστικέ συμπλήρωμα διατροφής με κρόκο Κοζάνης, κάτι που δείχνει ότι "το παιχνίδι" στην άνοια παίζεται πρωτίστως στην επέμβαση το νωρίτερο δυνατό, πριν αρχίσουν, καν, τα πρώτα συμπτώματα και, μάλιστα, όχι μόνο με φάρμακα, αλλά με μια ολιστική προσέγγιση.