Δυσθεώρητο το κόστος για τους ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου στη χώρα μας. Κάθε μήνα για κάθε πάσχοντα απαιτούνται 1.267 ευρώ, σε μια Ελλάδα χωρίς δομές, χωρίς προνοιακά επιδόματα, με απουσία νομοθετικού πλαισίου για τη νευροεκφυλιστική πάθηση με τα πολλά πρόσωπα.

Όπως είπαν η νευρολόγος - ψυχίατρος, διευθύντρια τμήματος νευροεκφυλιστικών παθήσεων εγκεφάλου - ιατρείου μνήμης στο ΥΓΕΙΑ, Παρασκευή Σακκά και η νευρολόγος - ψυχίατρος, θεολόγος, καθηγήτρια ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

«Η νόσος εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του 21ου αιώνα, αποτελώντας ένα δυσβάστακτο πρόβλημα υγείας για τους ασθενείς, αλλά και για το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα 400.000 φροντιστές, οι οποίοι παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο».

Οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για 365.000 και πλέον ανοϊκούς ασθενείς στην Ελλάδα το 2050. Η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι δραματική. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Είναι μεγάλη ανάγκη να αποτελέσει η άνοια προτεραιότητα στον σχεδιασμό της Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας, είπαν οι έγκριτες ειδικοί.

Τρεις ξενώνες στη χώρα μας υπολειτουργούν, ενώ σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα ΚΑΠΗ, το ΚΗΦΙ και η Εκκλησία. Λειτουργούν 20 Ιατρεία Μνήμης, 11 Κέντρα Ημέρας, 35 εταιρίες Αλτσχάιμερ, αλλά ελάχιστες ψυχογηριατρικές εταιρίες.

Στο κομμάτι της θεραπείας έχει να βγει καινούριο φάρμακο από το 2001, παρά τις εντατικές προσπάθειες των ερευνητών. Από το 1996 μέχρι το 2015 έγιναν 390 μελέτες φάσης ΙΙ, αλλά, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα. "Κλειδί" είναι τα τρία παθογενετικά γονίδια που έχουν βρεθεί. Όποιος έχει ένα από αυτά, το παιδί του έχει 50% πιθανότητες να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.

Η πρώιμη αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική. Ιδανικά πρέπει να γίνεται σε προκλινικά στάδια της νόσου και η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών βλαβών να γίνεται πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, εξήγησαν οι διαπρεπείς νευρολόγοι στη συνέντευξη τύπου.

Το 89% των ανοϊκών ασθενών μένει σπίτι του - κάτι που είναι πολύ καλό, σύμφωνα με τους ειδικούς - αλλά ένας στους δύο πάσχοντες ζει στο περιθώριο της ζωής.

Όμως μεγάλη Ελληνική μελέτη, με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Χαροκόπειου, έδειξε ότι η κοινωνικοποίηση, το περπάτημα και η υγιεινή διατροφή βοηθάνε πάρα πολύ, έχοντας - σε πολλές περιπτώσεις - πιο ευεργετική δράση από τα ίδια τα φάρμακα.