Σε προεκλογική περίοδο εισήλθε από χθες η χώρα και όσο και αν η ιδιαιτερότητα της εν λόγω περιόδου την απαλλάσσει από τις σχετικές κομματικές αντιπαραθέσεις περί  εφαρμογής ενός νέου προγράμματος διακυβέρνησης το οποίο συνήθως ευαγγελίζεται κάθε ξεχωριστό κόμμα, από την άλλη οι καθυστερήσεις σε αποφάσεις αναμένεται να είναι το φαινόμενο που θα επαναληφθεί. Ο κλάδος της υγείας λόγω της ευαισθησίας και της ανάγκης να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες διαδικασίες δεν θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με σχετικές καθυστερήσεις, επισημαίνουν εκπρόσωποι του χώρου. Μάλιστα σημειώνουν πως ο προεκλογικός σκόπελος μπορεί να ξεπεραστεί από τη στιγμή που υπάρχουν ειλημμένες δεσμεύσεις λόγω μνημονίου. 
Κάποιες από αυτές τι δεσμεύσεις  τις ανακοίνωσε και χθες στο μήνυμά τους προς τους έλληνες πολίτες ο παραιτούμενος πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην παγίωση της απαλλαγής τους 5ευρου για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία αλλά και στην πρόσληψη περί τω 4500 ατόμων στον χώρο της υγείας. Βέβαια απέφυγε να αναφερθεί στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη η οποία από τη μια θα χρηματοδοτήσει την υγεία αλλά από την άλλη θα επιβαρύνει τους πολίτες. 
Επίσης η πρώτη προεκλογική κόντρα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση περιείχε και τον κλάδο της Υγείας με τον πρόεδρο της  ΝΔ κ. Μεϊμαράκη να αναφέρει : «Και στα νοσοκομεία τα ίδια έκανε. Πήγε να τα διαλύσει. Πήγε να διορίσει κομματικούς διοικητές στα νοσοκομεία, διώχνοντας τους άλλους που είχαν διορισθεί με αξιοκρατικά κριτήρια» 
Πέρα όμως από την πολιτική αντιπαράθεση, υπάρχουν κάποια ανοιχτά θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης διαχείρισης. Με δεδομένο ότι και σε περίπτωση υπηρεσιακής Κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πλειονότητας των υπουργών άρα και των επικεφαλής των νευραλγικών θέσεων στο Υπουργείο Υγείας, αναμένεται σύντομα να υπάρχουν οι επικείμενες υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν αφενός τους διορισμούς αφετέρου και τη συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα τους προμηθευτές και τους παρόχους. 
Το θέμα των δαπανών δεν μπορεί να μένει εκκρεμές κι έτσι τόσο όσον αφορά τις διατάξεις για rebate και clawback όσο και τις ανατιμολογήσεις υπηρεσιών και φαρμάκων η αγορά θέλει άμεσα διευκρινίσεις. Εάν δε ληφθούν άμεσα τότε όλο αυτό το «πακέτο» των διευθετήσεων μεταφέρεται μετά τα μέσα Οκτώβρη  οπότε και θα πρέπει να το αναλάβει η νέα Κυβέρνηση (συνεργασίας?). Όμως ο σημερινός υπουργός έχει κάθε δικαιοδοσία να το προχωρήσει. 
Μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανακοστολογηση φαρμάκων και εξετάσεων. Σχετικά δε με τα φαρμακευτικά σκευάσματα υπάρχει άτυπα προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Φυσικά και μπορεί να γίνει αλλα θα μπορέσει να αποφασίσει τις επικείμενες ανατιμολογήσεις;