Το τελευταίο 24ωρο όλος ο επιστημονικός κόσμος μιλά για τον Ιταλό νευροχειρουργό Δρ Σέρτζιο Καναβέρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει 90% πιθανότητες να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, προτίθεται να βάλει το κεφάλι ενός παράλυτου από τον λαιμό και κάτω ανθρώπου στο σώμα ενός άλλου, εγκεφαλικά νεκρού. Ο ασθενής λέγεται Βαλερί Σπιριντόνωφ. Είναι ένας Ρώσος, ηλικίας 31 ετών, ο οποίος πάσχει από τη νόσο Werding Hoffman (σπονδυλική μυϊκή ατροφία) και βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Τις προθέσεις του έχει γνωστοποιήσει ο χειρουργός, ήδη, από το 2013, οπότε πραγματοποίησε τρεις νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό νευροχειρουργικής "Surgical Neurology International", παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει κάνει με πειραματόζωα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του ότι, πλέον, κατέχει την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι ανάλογο και σε ανθρώπους. Όμως δεν φαίνεται να έχει πείσει τους περισσότερους.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την προσκόλληση ενός κεφαλιού σε ένα σώμα, είναι η σωστή σύνδεση του νωτιαίου μυελού. Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι τρεις νέες δημοσιεύσεις από τα πειράματα του Καναβέρο έχουν ελλιπή στοιχεία και δεν αποδεικνύουν ότι, όντως, είναι σε θέση να προχωρήσει σε ανθρώπους.

Πώς θα γίνει

Το πρώτο βήμα θα είναι να καταψύξει το σώμα του ασθενούς και του εγκεφαλικά νεκρού δότη, για να εμποδίσει τον θάνατο των εγκεφαλικών και σωματικών κυττάρων αντίστοιχα.

Στη συνέχεια θα διαχωρίσει τα μαλακά μόρια του λαιμού στο σώμα του δότη και θα τοποθετήσει καθετήρες (σωληνάκια), που θα ενώνουν βασικές αρτηρίες και φλέβες. Ακολούθως θα κόψει το νωτιαίο μυελό με ένα ειδικό νυστέρι, που έχει κατασκευασθεί από διαμάντια (σ.σ. χρησιμοποιούνται ευρέως για την κατασκευή εργαλείων κοπής).

Το επόμενο βήμα είναι να μεταφέρει το κεφάλι του κ. Σπιριντόνωφ στο σώμα του δότη, όπου θα το ενώσει πρώτα στο νωτιαίο μυελό, χρησιμοποιώντας μία ειδική «κόλλα».

Στο τέλος θα συνδέσει τους μυς, τις φλέβες και τις υπόλοιπες δομές και θα ράψει το δέρμα.

Ο Δρ Καναβέρο διευκρίνισε πως η τεχνική θα δοκιμαστεί πρώτα σε εγκεφαλικά νεκρούς δότες.

Στα πειράματά του συνεργάζεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, με μια Νοτιοκορεατική επιστημονική ομάδα υπό τον Σι-Γιουν Κιμ του Πανεπιστημίου Κονκούκ. Οι Νοτιοκορεάτες γιατροί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν επαρκείς, πλέον, αποδείξεις πως είναι εφικτή η επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού με τη βοήθεια ενός χημικού διαλύματος (PEG), που βοηθά στην επανασύνδεση των χιλιάδων νευρώνων.

Στο πρώτο πείραμα, σε έναν σκύλο είχε αποκοπεί περίπου το 90% του νωτιαίου μυελού του, αλλά κατέστη δυνατό να επανασυγκολληθεί. Σε δύο μέρες το ζώο κουνούσε τα μπροστινά πόδια του, ενώ σε δύο εβδομάδες τα πίσω.

Στο δεύτερο πείραμα αποκόπηκαν οι νωτιαίοι μυελοί 16 ποντικιών. Στα μισά χορηγήθηκε το εν λόγω χημικό διάλυμα και πέντε από αυτά εμφάνισαν σημάδια επανάκτησης της κινητικότητάς τους, αλλά τρία πέθαναν.

Στο τρίτο πείραμα - με τη βοήθεια επιστημόνων από τις ΗΠΑ - έγινε κάτι ανάλογο σε αρουραίους (το διάλυμα αυτή τη φορά είχε ενισχυθεί με νανο-λωρίδες γραφένιου) και ένα ζώο μπόρεσε να περπατήσει ξανά μετά από δύο εβδομάδες.

Ένα νοσοκομείο στο Βιετνάμ έχει εκδηλώσει προθυμία να φιλοξενήσει την μεταμόσχευση του κεφαλιού. Στο μεταξύ, όμως, πρέπει να βρεθεί το σώμα ενός δωρητή. Όσο για το κεφάλι, αρκετοί παράλυτοι έχουν προσφερθεί να το παραχωρήσουν.