Μπορεί οι καλές σχέσεις με τους πρώην συντρόφους να είναι ένδειξη πολιτισμού, αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να φέρουν την ευθύνη του χωρισμού από τους νυν συντρόφους.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της South Florida, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση ψυχολογίας Personal Relationships, στην οποία συμμετείχαν 429 άτομα (το ένα τρίτο γυναίκες), έδειξε ότι οι τέσσερις στους δέκα παραδέχτηκαν ότι μιλάνε τακτικά στο τηλέφωνο ή στο facebook και πάνε και για έναν καφέ μια στο τόσο με τα άτομα, από τα οποία χώρισαν, κι ας έχουν κάνει νέα σχέση.

Συχνά, όταν χωρίζουμε κι έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τείνουμε να εξιδανικεύουμε τις καταστάσεις, ξεχνώντας τις άσχημες στιγμές και κρατώντας τις ωραίες αναμνήσεις. Αλλά αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο της νέα μας σχέση, λένε οι ειδικοί, καθώς μπορεί να μας κάνει να προσπαθούμε λιγότερο για να στεριώσει ο νέος μας δεσμός.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια ψυχολογίας Lindsey Rodriguez, εξήγησε ότι ο βαθμός εξοικείωσης μεταξύ των πρώην ζευγαριών και η διατήρηση μια φιλικής σχέσης, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

"Όσοι είπαν ότι διατηρούν σχέσεις με τους πρώην, δεν είχαν συμβιβαστεί απόλυτα με την ιδέα του χωρισμού και εξακολουθούσαν να διατηρούν ρομαντικά αισθήματα για εκείνους. Πίστευαν, επίσης, ότι τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί αλλιώς, αν η στιγμή ήταν πιο κατάλληλη... Όσοι είναι κολλημένοι στο παρελθόν, αντιμετωπίζουν έλλειμμα επικοινωνίας με τον νέο τους σύντροφο. Η αίσθηση ότι ο πρώην είναι διαθέσιμος, κάνει τα θεμέλια της νέας σχέσης να τρίζουν".

Το facebook και τα γραπτά μηνύματα το έχουν κάνει πιο εύκολο να κρατάμε επαφή με άτομα από το παρελθόν μας, αλλά για κάποιος είναι τροχοπέδη στο να προχωρήσουν παρακάτω.

Το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα ομολόγησε ότι μιλάει με τους πρώην μια στο τόσο, με το 13% να μιλάει αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.