Τα διογκούμενα προβλήματα από το συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα τέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά την επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός εξέθεσε επίσης όλα τα ζητήματα που αφορούν στο χώρο της υγείας και τις κινήσεις αντιμετώπισής τους, ανοίγοντας μάλιστα το δρόμο για ένα νέο συστημα μικτής απασχόλησης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. 

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το Μεταναστευτικό απειλεί να μας πνίξει ως χώρα και ότι επείγει να πραγματοποιηθεί η πρωτοβουλία του κυρίου Παυλόπουλου για μία Σύνοδος Κορυφής για να συζητηθεί το θέμα. Ο υπουργός σημείωσε ότι «Επειδή το ζήτημα παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Πρέπει να αντιληφθούν ότι το ζήτημα δεν μπορεί να χρεώνεται ως ελληνικό, γιατί τελικά και οι άλλες χώρες κάπως βρίσκουν τρόπο να σπρώχνουν τα πράγματα προς τα εδώ, εμείς έχουμε μεγάλες ακτογραμμές… Εγώ αισθάνομαι ότι το ζήτημα αυτό απειλεί τη χώρα κυρίως από πλευρά κοινωνικού προβλήματος. Πηγαίνοντας στη Μυτιλήνη, βλέπει κανείς από κοντά την ένταση των προβλημάτων.  Μέχρι που μου έλεγαν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο: Εδώ, για να κάνουμε σωστή δουλειά πρέπει να έχουμε και διερμηνείς.  Πώς μπορεί ένας άνθρωπος που μιλά αφγανικά να τον καταλάβει ένας γιατρός;  Δηλαδή υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, που αν δεν τα λύσεις για να έχεις μια καλή λειτουργία, δεν μπορεί να έχεις και αποτελεσματικότητα.  Και μου έλεγαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να έχουν νοσοκομειακή φροντίδα πλέον, όχι εξωνοσοκομειακή. Μετά από όλα αυτά, έχω κάνει τη σκέψη να υποβάλλω μία δεύτερη πρόταση για όλα τα νοσοκομεία του Αιγαίου που αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει να στηρίξουν όλον αυτό τον κόσμο, είτε είναι μετανάστες είτε είναι πρόσφυγες, γιατί βρίσκει και εμάς αυτή η συγκυρία σε μια περίοδο δύσκολη για το υγειονομικό σύστημα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του ανέφερε ότι το Μεταναστευτικό σήμερα, με την όξυνση την οποία έχει, με την ιδιομορφία την οποίαν έχει, συνιστά ένα ζήτημα όχι μόνον ασφάλειας, αλλά κυρίως ζήτημα ανθρωπισμού.  Ένα τέτοιο ζήτημα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να  αντιμετωπισθεί από κοινού, να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.  Αυτό, άλλωστε, είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της.  Γιατί από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.  Σε 5 πυλώνες το Σύμφωνο αυτό προσδιορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε επίσης ότι «Δυστυχώς, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Μετανάστευσης και ιδίως στο ζήτημα του Ασύλου, όπως επίσης και στο θέμα της Υγείας το οποίο μου αναφέρατε, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό έχω τονίσει ότι είναι ανάγκη, αμέσως,  να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής, που θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό.  Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου δεν το αντιμετώπισε, είναι γνωστό αυτό.  Και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ΟΗΕ, κυρίως για τα θέματα Ασύλου.  Χαίρομαι γιατί έχουν και άλλες απόψεις ακουστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με κορυφαία την περίπτωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, της κυρίας Μέρκελ, βεβαίως για  το  θέμα  του  Ασύλου.    Όπου  τόνισε  την ανάγκη  πλέον  διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Ασύλου, υπό τις νέες, τραγικές δυστυχώς, συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.»

Επίσης ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι το Υπουργείο κατάφερε παρά τις δυσκολίες να αντιμετωπίσει την κρίση του τραπεζικού συστήματος που επαπειλούσε με επιπρόσθετα προβλήματα τον χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, από πλευράς διαδικασίας ροής.  
Επίσης αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που είναι τι η προβλεπόμενη δαπάνη για τα νοσοκομεία στα 1,39 δις. ευρώ  για φέτος, σε σχέση με πέρυσι που ήταν 1,62 δις. ευρώ για την οποία ζητήθηκε να υπάρξει μία αύξηση του ορίου πληρωμών, σ τα νοσοκομεία, να πάμε τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014.  
Ακόμη επανέλαβε το θέμα των 4.500 προσλήψεων που έχουν δρομολογηθεί για την Υγεία, εκ των οποία 700 θα είναι μόνιμες προσλήψεις για τα νοσοκομεία του Αιγαίου, της Θράκης, Δυτ.Μακεδονίας και Ηγουμενίτσας.  Έκανα αυτή την πρόταση στον Πρωθυπουργό και έγινε δεκτή, για ευνόητους λόγους. 
Για τη φαρμακευτική δαπάνη ανέφερε ότι οι θεμσοί πίεζαν να υποχωρήσει στα 1,6 δις. ευρώ αλλά τελικά παραμένει στα 2 δις ευρώ. Χαρακτηριστική είναι ακόμη και η δήλωση του ότι «Έχουμε ένα θετικό στη διαπραγμάτευση που κάναμε με τη φαρμακοβιομηχανία την ελληνική και την πολυεθνική.  Αλλάξαμε τα rebate με επιστροφή φόρου, που υπάρχει στη διαδικασία αυτή, τα κάναμε rebate όγκου που είναι και πιο διαφανής και δίκαιη διαδικασία.  Απ’αυτήν θα πάρουμε 140 εκατ. από την 1η Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή αναδρομικά.  Και εκεί, υπάρχει το σκεπτικό να καλυφθούν τα 20 εκατ. για το 5ευρω και να κάνουμε και μία πρώτη προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των ανασφαλίστων και κυρίως των αδυνάτων στην ασφαλιστική συμμετοχή στα φάρμακα.  Δηλαδή, είμαστε η μόνη χώρα που φτωχοί και πλούσιοι πληρώνουμε την ίδια ασφαλιστική συμμετοχή στο φάρμακο.  Νομίζω ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των αδυνάτων στο φάρμακο υπονοώντας την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στην περίθαλψη».

Τέλος για το χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανέφερε  ότι «αν ξεπεράσουμε και εμείς κάποιες αγκυλώσεις ιδεολογικές, ότι πρέπει όλοι να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ένα μικτό σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορούμε και μέχρι τέλος του 2015 να στήσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσεις πραγματικά να πεις ότι έχεις ένα σύστημα.  Διότι αν δεν αναχαιτίσεις πρωτογενώς τον πολίτη να μην προστρέχει στα νοσοκομεία, αυτή η εικόνα που έχουμε στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα ακριβώς γιατί δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και εκεί κάνουμε καλή προετοιμασία και πιστεύω ότι μέσα στο 2015 μπορούμε να προχωρήσουμε αυτά τα ζητήματα».