Ανάλογα με την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, θα προχωρούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σύσκεψη με θέμα τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας Ιωάννης Παντής, Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος και Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος.

Κοινή διαπίστωση των γενικών γραμματέων των τριών υπουργείων, ήταν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών στις δομές φιλοξενίας προχωρεί κανονικά και υλοποιείται σύμφωνα με τους προγραμματισμούς της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

Αποφασίστηκε ότι για τη συμμετοχή των παιδιών στα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα θα λαμβάνεται υπόψη η πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμών που πραγματοποιείται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Όπως δήλωσαν μετά τη λήξη της σύσκεψης οι τρεις γραμματείς, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει στην πράξη τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων στην υγεία και στην παιδεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα και της υγείας των κατοίκων όλης της χώρας». 

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 11.000 παιδιά και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαευσταθίου με δηλώσεις του έχει σημειώσε ότι «το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμού σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων και στο συντονισμό των οργανωμένων δραστηριοτήτων για την πρόληψη νοσημάτων, τηνπροστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού. Το πρόγραμμα υλοποιείταιυπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και ο οι εμβολιασμοί διενεργούνται από τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών και πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Διεθνής και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός). 

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού σε 11.000 παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως 15 ετών».