Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton διαπίστωσαν ότι μια μορφή της βιταμίνης Β3, η λεγόμενη νικοτιναμίδη, βελτιώνει τη δομή, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Ανάλογη δράση έχει και η τριπτοφάνη, ένα αμινοξύ που το βρίσκουμε σε πολλές πρωτεΐνες.

Οι ξένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της επιδερμίδας του παιδιού "αποφασίζεται" ενώ είναι, ακόμη, στη μήτρα, άρα προβλήματα όπως το έκζεμα, μπορεί να προληφθούν, χάρη στην κατάλληλη διατροφή. Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει το κοινό αυτό δερματικό πρόβλημα με την ανάπτυξη του εμβρύου.

Το έκζεμα εμφανίζεται στο 30% των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ως την ηλικία του ενός έτους.

Η ερευνητική ομάδα συστήνει στις εγκύους να καταναλώνουν κρέας, ψάρια, μανιτάρια και ξηρούς καρπούς, προκειμένου τα μωρά τους να μην εμφανίσουν έκζεμα, που προκαλεί έντονη φαγούρα και κάνει τα βρέφη να παραπονιούνται.  

Τα ευρήματα προέκυψαν μετά από μελέτη σε 497 γυναίκες και στα μωρά τους, σε δύο ηλικιακές φάσεις. Όταν ήταν έξι μηνών κι όταν χρόνισαν. Βρέθηκε ότι τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες προσλάμαβαναν υψηλότερα ποσοστά νικοτιναμίδης, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έκζεμα στους δώδεκα μήνες της ηλικίας τους. Ακόμη καλύτερη ήταν η πρόγνωση με τη λήψη ενός μεταβολίτη, του ανθρανιλικού οξέος.

Ο καθηγητής Keith Godfrey, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: "Οπωσδήποτε χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να ισχυροποιηθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά φάνηκε για άλλη μια φορά ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην περίοδο της εγκυμοσύνης έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του μωρού".

Tα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Clinical and Experimental Allergy.

Προϊόντα με νικοτιναμίδη χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση του εκζέματος.