Προσπάθεια να φτάσει η πρόληψη για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σε κάθε Ελληνίδα, ακόμη κι αν μένει στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας, κάνουν οι Έλληνες ειδικοί, καθώς, αυτή τη στιγμή, μόλις 3 στις 10 κάνουν τεστ Παπ, στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στόχος είναι να γίνει ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας ο 19ος σε συχνότητα εμφάνισης, από 3ος, που είναι σήμερα.

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου, για τον «Οδικό Χάρτη για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού», που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ασθενών «ΑγκαλιάΖΩ«, «Άλμα Ζωής» και «Κ.Ε.Φ.Ι.».

"Με το νέο εννεαδύναμο εμβόλιο για τον HPV - που μπορεί να γίνεται μέχρι την ηλικία των 45 χρόνων - και με το τεστ HPV, που μπορεί να γίνεται ανά πενταετία, θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε σχεδόν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να προστατέψουμε άνδρες και γυναίκες από συνολικά εννέα καρκίνους, για τους οποίους ευθύνεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων" είπαν οι ομιλητές. 

Ακρογωνιαίος λίθος του Οδικού Χάρτη είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η 5η αιτία θανάτου από καρκίνο, στο σύνολο του πληθυσμού και η 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. 

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο μία στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου, 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο.

Τα μέτρα. που πρέπει να ληφθούν. με σκοπό να εμφυσήσουν την έννοια και τη σημασία της πρόληψης στον γυναικείο πληθυσμό και να άρουν τα εμπόδια της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, είναι:

  • η ενίσχυση του ρόλου των δομών δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη,
  • η ανάπτυξη του ρόλου του συντονιστή γιατρού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την καθοδήγηση και παρακολούθηση της ασθενούς στο σύστημα υγείας. Επίσης, η ανάπτυξη ειδικών κέντρων αναφοράς και διαχείρισης του γυναικολογικού καρκίνου και ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου,
  • η συγκρότηση μητρώων ασθενών, η μέτρηση αποτελεσμάτων με τη χρήση δεικτών και ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών, η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπευτικές παρεμβάσεις και η εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης για τη διαχείριση της νόσου.