Η νέα εφαρμογή (application, app) θυμίζει λίγο εκείνες των ραντεβού, που οι ενδιαφερόμενοι "πουλάνε" τον εαυτό τους, μόνο που, σε αυτή την περίπτωση, αναφέρουν και το μορφωτικό τους επίπεδο, τη δουλειά που κάνουν και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Ενοείται ότι γράφουν και ύψος, εθνικότητα, χρώμα μαλλιών και ματιών.

Το app προορίζεται για κινητά τηλέφωνα. Τη δημιούργησε η Τράπεζα Σπέρματος του Λονδίνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η "οξεία έλλειψη σε δότες σπέρματος", που παρατηρείται στη Βρετανία. 

Πώς, όμως, παρουσιάζονται οι επίδοξοι δότες σπέρματος; Ένας Καυκάσιος δάσκαλος χορού από τη Λετονία, με πράσινα/καφετιά μάτια και καστανά ανοιχτά μαλλιά περιγράφεται ως «παθιασμένος» και «με καλή αίσθηση του χιούμορ», ενώ ένας Ιρανός φοιτητής με καφέ μάτια και μαύρα μαλλιά, περιγράφεται ως «συνεσταλμένος, με καλούς τρόπους και έντιμος νεαρός», ο οποίος «μιλάει τέσσερις γλώσσες» αλλά «έχει θέσει περιορισμούς» ως προς το ποιες γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σπέρμα που έχει δωρίσει.

Για να πάρει ένα δείγμα, η χρήστρια του app πρέπει να κάνει ηλεκτρονική πληρωμή μέσα από την εφαρμογή και το δείγμα θα παραδοθεί στην κλινική γονιμότητας που έχει επιλέξει.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Sunday Times» ο Dr Kamal Ahuja, επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Σπέρματος του Λονδίνου, με το app η εξεύρεση δότη γίνεται εξίσου εύκολη με την παραγγελία οποιουδήποτε άλλου προϊόντος. «Η γυναίκα μπορεί να κάνει όλη την συναλλαγή online, ακριβώς όπως κάνει οποιαδήποτε άλλη. Αυτό της επιτρέπει να έχει τον έλεγχο της ιδιωτικότητάς της παραμένοντας στο σπίτι της και διαλέγοντας και αποφασίζοντας με την ησυχία της».

Η εφαρμογή δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στις γυναίκες να γράψουν τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να έχει ο δότης της προτίμησής τους και να ειδοποιηθούν, όταν αυτός θα είναι διαθέσιμος.

Η εφαρμογή πληροί τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η αρμόδια Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (HFEA) της Βρετανίας.