«Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού, ακράτεια κοπράνων, παθήσεις του παχέος εντέρου, αλλά και ουρολογικές παθήσεις.

Συχνά δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις επιπλοκές, στις οποίες μπορεί να οδηγήσει» εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας ορθοπρωκτικής χειρουργικής.

«Βέβαια, τα παροδικά περιστατικά δυσκοιλιότητας δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά, όταν τα συμπτώματα εμμένουν, θα πρέπει να προβληματίσουν και να παροτρύνουν τους πάσχοντες σε αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, ώστε να αποφευχθούν άλλες καταστάσεις, που μπορεί να αναστατώσουν τη ζωή τους».

Από δυσκοιλιότητα πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο. Στις ΗΠΑ 1 στους 6 υποφέρει από την πάθηση, σύμφωνα με στατιστικά. Είναι η τρίτη κύρια αιτία που οδηγεί τους ασθενείς σε εξωτερικά ιατρεία και η τέταρτη κύρια διάγνωση για γαστρεντερικές διαταραχές. Επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερο τις γυναίκες και όσους είναι υπέρβαροι. Η εγκυμοσύνη συνδέεται, επίσης, με υψηλότερο επιπολασμό.

Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα είναι η υπερβολική απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο, οι περιορισμένες συσπάσεις του εντέρου και η παρεμπόδιση της αποβολής των κοπράνων, όπως, για παράδειγμα, από κάποιο καλοήθη ή κακοήθη όγκο. Αιτίες που οδηγούν στις δύο πρώτες καταστάσεις είναι η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η ελλιπής λήψη νερού, η έλλειψη άσκησης, η επανειλημμένη καθυστέρηση αφόδευσης και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. 

Το κόστος της θεραπείας της δυσκοιλιότητας είναι υψηλό, με την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη να είναι υπεύθυνη τουλάχιστον για το ήμισυ του συνολικού κόστους, ακόμα και αν η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος για τη θεραπεία των προβλημάτων που προκαλεί.

Οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερες από τρεις μη υποβοηθούμενες κενώσεις την εβδομάδα, για τουλάχιστον τρεις μήνες ή περισσότερο, έχουν "λειτουργική δυσκοιλιότητα". Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκληρά κόπρανα, αίσθηση ατελούς κένωσης, ή ορθοπρωκτικής απόφραξης, που συχνά υποχρεώνουν σε χειροπρακτικούς χειρισμούς για να επιτευχθεί η αφόδευση.

Δυστυχώς, για μερικούς ανθρώπους η δυσκοιλιότητα είναι μόνο το προανάκρουσμα για άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τον πρωκτό, το παχύ έντερο ή το ουροποιητικό  σύστημα. Ειδικότερα:

- Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. 

- Άλλη μια πάθηση, στην εμφάνιση της οποίας έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο η δυσκοιλιότητα, είναι η πρόπτωση ορθού, κατά την οποία το ορθό τεντώνεται και προεξέχει από τον πρωκτό. 

- Περισσότερο από το 50% των ατόμων με πρωκτικές ραγάδες υποφέρει ταυτόχρονα και από δυσκοιλιότητα

- Και η ακράτεια κοπράνων εμφανίζεται συχνά μαζί με τη δυσκοιλιότητα, αλλά οι αιτίες που μπορεί να την προκαλούν είναι πάρα πολλές. 

- Φαίνεται, επίσης, να υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και ουρολογικών παθήσεων.

Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η άμεση εκπλήρωση της επιθυμίας για αφόδευση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος.