Σε αναμονή για μέτρα ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης βρίσκεται η φαρμακευτική βιομηχανία στη χώρα, μετά την οριστικοποίηση του clawback για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Καθώς η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει και οι επιστροφές από rebate και clawback πλησίασαν τα 400 εκ. ευρώ περίπου για το πρώτο εξάμηνο, προοιωνίζοντας άλλο ένα αντίστοιχο ποσό για το δεύτερο εξάμηνο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη για μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή στη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Ήδη η ΗΔΙΚΑ ξεκινά σταδιακά τον έλεγχο της συνταγογράφησης, ώστε να συμφωνούν οι ανάγκες του ασθενή με τις ποσότητες των συνταγογραφουμένων φαρμάκων από τη συνταγογράφηση συσκευασιών, μέχρι τον έλεγχο της υπερδοσολογίας και τις επαναλαμβανόμενες συνταγές για τα χρόνια νοσήματα. (Σχετικό δημοσίευμα Healthmag, εδώ). 

Εντούτοις, το μέτρο αυτό όπως όλα δείχνουν δεν είναι αρκετό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις για εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών στα ακριβά φάρμακα, μέτρο που πρέπει να συνοδευτεί από μητρώα ασθενών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις θεραπείες πασχόντων από πολύ σοβαρά νοσήματα.

Αντίστοιχα, το υπουργείο έχει ξεκινήσει προσπάθειες κατάρτισης των μητρώων αυτών, αν και χρονοδιάγραμμα δεν έχει οριστεί, όπως επίσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την κατάρτιση των μητρώων ασθενειών και ασθενών. (Σχετικό δημοσίευμα Healthmag, εδώ).

Δεδομένης όμως της αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ, παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα ελέγχου του συνόλου των συνταγών από τον Οργανισμό, θα ήταν χρήσιμο να μελετηθούν τα στοιχεία κατανάλωσης ανά θεραπευτική κατηγορία, να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων για την νοσηρότητα του πληθυσμού και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που δεν θα επιτρέπουν την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης περαιτέρω.

Τώρα σε ότι αφορά τις φαρμακευτικές εταιρίες, κάποιες κάνουν λόγο και για διερεύνηση των νομικών μέσων που υπάρχουν για την άρση του μέτρου του clawback, δεδομένης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, ενώ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη για τις αποφάσεις καταλογισμού που ορίζουν το ύψος της επιστροφής ανά εταιρία, θέτοντας θέμα για τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο ποσό για κάθε συγκεκριμένη επιχείρηση.