Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος, που καίνε ό,τι βρουν, προκειμένου να ζεσταθούν. Ανάμεσα στα άτομα που πεθαίνουν λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας είναι και 2.500 Έλληνες, οι οποίοι χάνονται κάθε χρόνο από νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εγκεφαλικά.

Η σχετική έκθεση του ΠΟΥ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι σε πολλές περιοχές του πλανήτη η ποιότητα του αέρα της ατμόσφαιρας δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για τα μικροσωματίδια, η διάμετρος των οποίων είναι κάτω των 2,5 mikron (PM2.5). Τα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα μικροσωματίδια είναι κατά ετήσιο μέσο όρο τα 10 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα PM2.5 περιλαμβάνουν ρυπαντές, όπως οι θειϊκές ενώσεις, οι νιτρικές ενώσεις και ο μαύρος άνθρακας, που διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Στο... εδώλιο κάθονται οι αναποτελεσματικοί τρόπο μεταφοράς, τα οικιακά καύσιμα, η καύση των απορριμμάτων, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας και οι βιομηχανικές δραστηριότητες.

Πάντως η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι η μόνη πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους, μπορούν να επηρεάσουν, επίσης, την ποιότητα του αέρα, αναφέρεται στην έκθεση.

Στη χώρα μας η μέση ετήσια συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι 34 μg/m3, όπως έδειξαν μετρήσεις σε δέκα περιοχές της χώρας (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Πειραιάς, Αθήνα, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα). Η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM10 (26 μg/m3) καταγράφηκε στη Σίνδο και η μεγαλύτερη (42 μg/m3) στη Λυκόβρυση. Αντίστοιχα η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 (8 μg/m3) καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και η μεγαλύτερη (16 μg/m3) στη Λυκόβρυση.

«Η ρύπανση προσβάλλει πρακτικά όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι ένα θέμα δημοσίας υγείας και η αντιμετώπισή του είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα» δήλωσε η Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, παρουσιάζοντας νέα έκθεση του οργανισμού για την ρύπανση και για τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, κυρίως οι καρδιαγγειακές νόσοι, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύουν το 94% των θανάτων, που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Περίπου το 90% των θανάτων αυτών εντοπίζεται στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Δύο στους τρεις θανάτους σημειώνονται στις περιοχές της Νοτιο-ανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού.