Την έναρξη της «ουσιαστικής διαπραγμάτευση κατά την οποία οι φαρμακοποιοί  θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις δημιουργικές, σοβαρές, ανανεωτικές, σπάζοντας τις αγκυλώσεις και  αναδεικνύοντας την δυνατότητά μας για αυτορρύθμιση» επισημαίνει ο ΠΦΣ σε επιστολή προς τα μέλη του. Όπως σημειώνει «έτσι μόνο μπορούμε να αποτρέψουμε την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου με ισοπεδωτικό και ολοκληρωτικό τρόπο, αλλά και τα όποια συμφέροντα, διακατέχονται από τη υφαρπαγή του δικού μας επαγγέλματος».

Ειδικότερα η επιστολή του προεδρείου αναφέρει ότι : « η νέα συμφωνία της χώρας, με την υπογραφή του πρωθυπουργού και την ψήφο 251 βουλευτών, μας έφερε ως κλάδο, μπροστά στην περαιτέρω απελευθέρωση του Φαρμακευτικού επαγγέλματος. Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση, έδωσε εντολή στο ΔΣ να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για διαπραγμάτευση, κάνοντας εμφανές προς όλους ότι αυτός ο κλάδος έχει στηρίξει όλες τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία και οικονομική καταστροφή» 

Το ΔΣ κάνει λόγο  για τον αιφνιδιασμό που δέχτηκε με την κατάθεση του νέου μνημονίου στη βουλή όπου υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να και να ψηφισθεί η περαιτέρω απελευθέρωση του επαγγέλματος και μάλιστα με φωτογραφικές ρυθμίσεις προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. 
Όπως σημειώνεται «Η προσπάθεια που έγινε εκείνη την ημέρα από πλευράς Πανελληνίου κάτω από αφόρητη πίεση είχε 2 στόχους:
α) να περάσει μια δική μας πρόταση κάνοντας λεκτική χρήση του Γερμανικού μοντέλου
 ή
β) να περάσει μια γενική ρύθμιση, η οποία  θα μας έδινε χρόνο για διαπραγμάτευση.          
Πέρασε το δεύτερο.
Και αυτό έγινε με την βοήθεια κυβερνητικών παραγόντων, την βοήθεια της αντιπολίτευσης και την εμμονή καθώς και δυναμική παρέμβαση του προέδρου, ο οποίος παρέμεινε στη Βουλή μέχρι το πρωί, έχοντας την στήριξη σχεδόν όλου του ΔΣ.