Η αθροιστική κεφαλαλγία περιγράφεται από τους ασθενείς ως ανυπόφορη και είναι αισθητή γύρω από το μάτι και στην περιοχή του κροτάφου. Πιάνει τη μια μεριά του κεφαλιού και δεν είναι πολύ συχνή, αφού επηρεάζει έναν στους χίλιους ανθρώπους.

Η πρώτη συστηματική μελέτη για την πάθηση συμπεριέλαβε στοιχεία από 302 ασθενείς. Καταρχάς φάνηκε ότι περισσότερο επιρρεπείς είναι οι άνδρες έναντι των γυναικών (78,5% άνδρες έναντι 21,5% γυναικών). Επιπλέον στη χώρα μας τέσσερις στους πέντε πάσχοντες συμβουλεύονται γιατρό, πριν, ακόμη, γίνει η διάγνωση, προκειμένου να πάψουν να υποφέρουν.

Βέβαια η διάγνωση αργεί πολύ συνήθως. Μπορεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία, να πάρει μέχρι και πέντε ολόκληρα χρόνια. Πολλές φορές, δε, ακόμη κι αν η διάγνωση γίνει εγκαίρως, τα συμπτώματα υποτιμώνται και οι πάσχοντες δεν ακολουθούν την ενδεικνυόμενη - για την περίπτωσή τους - θεραπεία.

"Θα είναι σημαντικό αν η μελέτη αυτή βοηθήσει Έλληνες γιατρούς στην καλύτερη διάγνωση και στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της αθροιστικής κεφαλαλγίας" δήλωσε ο Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελής, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.