Το πρώτο "τεχνητό πάγκρεας" εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Πρόκειται για ένα "υβριδικό κλειστό σύστημα βρόχου", που αυτοματοποιεί την επίπονη διαδικασία που χρειάζεται για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

"H έγκριση από το FDA του πρώτου στον κόσμο υβριδικού συστήματος κλειστού βρόχου είναι το αποκορύφωμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς και στενής συνεργασίας με τις κλινικές και τις κοινότητες ασθενών για να δημιουργηθούν οι αποδείξεις που απαιτούνται για την προώθηση αυτής της τεχνολογίας για τα άτομα που ζουν με διαβήτη», δήλωσε η επικεφαλής του Ιατρικού τμήματος της Medtronic, δρ. Francine Kaufman.

Η συσκευή, αποτελείται από ένα αισθητήρα γλυκόζης και μια αντλία ινσουλίνης. "Φοριέται" στο σώμα του ασθενούς για χρονικό διάστημα μέχρι επτά ημέρες συνεχόμενα.

Η συσκευή διαχέει την ινσουλίνη μέσω ενός καθετήρα, ενώ ένας αλγόριθμος ενεργοποιεί τον αισθητήρα να παρακολουθεί συνεχώς τα αρχικά επίπεδα της γλυκόζης.

Έχει το μέγεθος ενός smartphone και επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης κάθε στιγμή. 

Το μόνο που πρέπει να φροντίζουν πλέον οι ασθενείς, είναι να γεμίζουν την αντλία της ινσουλίνης.

Η έγκριση του FDA αφορά χρήστες ηλικίας 14 ετών και πάνω, με διαβήτη τύπου 1. 

Η συσκευή θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ την ερχόμενη άνοιξη.

Α.ΠΑΠ.