Το 30-50% των νέων, που κάνει τατουάζ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως αλλεργίες και μολύνσεις, ενώ ένα ποσοστό 20% το μετανιώνει που το έκανε και ζητάει να το «σβήσει».

Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια δερματολογίας Dr. Christa De Cuyper, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Sint-Jan της Μπριζ, στο Βέλγιο, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, που έγινε στο πλαίσιο του Πανευρωπαίκού Συνεδρίου Δερματολογίας στη Βιέννη. Η Dr Cuyper είναι υπεύθυνη για το CEN 435, μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να διέπουν την τεχνική του τατουάζ.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εγκριθούν ορισμένα συστατικά, που περιέχονται στα μελάνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν μικρότερη επιβλαβής επίδραση σε όσους κάνουν τατουάζ. Πάρα πολλοί νέοι κάνουν πάρα πολλά τατουάζ, ενίοτε σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του σώματός τους. Αυτό απαιτεί πολύ μελάνι για να καλύψει όλη αυτή την έκταση. Κι αυτό κρύβει κινδύνους» είπε η Dr. Cuyper.

Το ζήτημα των ασφαλών μελανιών είναι μείζον αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Πάρα πολλά είναι αμφιβόλου ποιότητας, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες και είναι τοξικά. Αποτελούν "περίεργους" συνδυασμούς ουσιών, από σταθεροποιητές, συντηρητικά και γλυκερίνη.

Παράλληλα ανθίζει το διαδικτυακό εμπόριο ακατάλληλων μελανιών από τη «μαύρη αγορά» της Ασίας και ειδικά από την Κίνα, ενώ οι τεχνίτες – γνωστοί και ως tattoo artists – πειραματίζονται στην κουζίνα του σπιτιού τους, όπως είπαν χαρακτηριστικά οι ξένοι ειδικοί στη συνέντευξη τύπου.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκτιμηθούν στο εργαστήριο τα συστατικά που περιέχουν τα μελάνια, να ελέγχονται οι εισαγωγές μέσω Διαδικτύου και να γίνουν καμπάνιες για την υγιεινή και για την ασφάλεια των μελανιών, που χρησιμοποιούν αυτοί που φτιάχνουν τατουάζ. Να βρούμε τρόπο να εναρμονίσουμε τη χρήση τους με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να σημειώσουμε εδώ πως, κι εκείνοι που ασχολούνται με τα τατουάζ, δεν εκπαιδεύονται σωστά» τόνισε η Βελγίδα καθηγήτρια δερματολογίας.

Επιπλέον αυτό που επισημάνθηκε στο συνέδριο είναι η πιθανή σχέση των τατουάζ με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Όπως εξήγησαν διακεκριμένοι δερματολόγοι - ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες -  παρόλο που μόλις δεκαπέντε επιστημονικές μελέτες τα συσχετίζουν, υπάρχει έντονη ανησυχία για το θέμα.

Δείτε το βίντεο για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τατουάζ: