Κατόπιν εντολής του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αυγερινού, το Σάββατο 22 Αυγούστου, το Τοπικό Τμήμα ΕΕΣ Κιλκίς επισκέφθηκε την περιοχή της Ειδομένης ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών και στη συνέχεια την Κυριακή 23 Αυγούστου επισκέφθηκε το σημείο των προσφύγων το Περιφερειακό Τμήμα ΕΕΣ Θεσσαλονίκης.

Στη δράση συμμετείχαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων επαγγελματίες και εθελοντές της Νοσηλευτικής και της Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ, καθώς και 10 εθελοντές του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ Κιλκίς (Νοσηλευτικής και Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ) με την Πρόεδρο και εθελόντρια αδελφή του ΕΕΣ κα Φραγγίδου Αικατερίνη. 

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια 2 υπηρεσιακών οχημάτων του τμήματος, έγινε διανομή στα εξής είδη πρώτης ανάγκης:
Γάλα, νερό, φάρμακα, είδη ρουχισμού, χαρτικά (pampers κ.λ.π.), μπιμπερό -τα οποία προήλθαν από την αποθήκη του Τοπικού Τμήματος ΕΕΣ Κιλκίς-, φρούτα (ροδάκινα) -τα οποία ήταν χορηγία του Προέδρου της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης-, ξηρά τροφή (σάντουιτς) -προσφορά του catering με την επωνυμία «Ζάϊκος»- καθώς και μαγειρεμένο γεύμα το οποίο προσφέρθηκε από τους ιδιώτες Θωμά & Σοφία Αγαθοαγγέλου.

Επίσης την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, 4μελές κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και 2 εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν το νησί της Λέσβου, στα πλαίσια υλοποίησης χρηματοδοτούμενου προγράμματος της ΔΟΕΣ ύψους 300.000 ελβετικών φράγκων, προκειμένου να ξεκινήσει η φάση διανομής του προγράμματος. Την επόμενη μέρα, ξεκίνησε η διανομή του ανθρωπιστικού υλικού από εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Τοπικού Τμήματος της Λέσβου καθώς και από προσωπικό του ΕΕΣ.

Η διανομή, η οποία θα συνεχιστεί και για τον επόμενο μήνα, πραγματοποιήθηκε σε 3 πτέρυγες στο Κέντρο υποδοχής στη Μόρια και επωφελήθηκαν άμεσα 450 άτομα μεταξύ των οποίων οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη. 
Συνολικά, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε τρεις ημέρες, διένειμε άμεσα ανθρωπιστικό υλικό σε παραπάνω από 1000 οικογένειες στα νησιά της Κω και της Λέσβου.