Αντιμέτωποι με κάποιου είδους "κούρεμα" θα βρεθούν και πάλι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Η σχετική ρύθμιση είναι αντικείμενο επεξεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, και μέχρι στιγμής για την κατάρτισή της έχουν "πέσει στο τραπέζι" τρία διαφορετικά σενάρια για το ύψος του "κουρέματος" ώστε οι πάροχοι να συναινέσουν και να κλείσει η υπόθεση των παλαιών οφειλών που αναφέρεται σε περίοδο πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τρία σενάρια είναι τα εξής:
1. Περικοπή της τάξης του 30-50% στο υπόλοιπο της οφειλής, ανάλογα με το ύψος του ποσού, για όσους έχουν εισπράξει ήδη το 90% των τιμολογίων τους.
2. "Κούρεμα" 10% στο σύνολο των τιμολογίων για όσους δεν έχουν εισπράξει προκαταβολές και
3. Κούρεμα 10% στο υπόλοιπο εφόσον έχουν εισπραχθεί προκαταβολές, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών από τα Ταμεία που έχουν ήδη συγχωνευθεί στον ΕΟΠΥΥ, και τα οποία είχαν υπόλοιπα για τα έτη 2012-2015.

Στις τρεις παραπάνω προτάσεις, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αντιπαραβάλλονται περιπτώσεις στις οποίες έχουν γίνει συμψηφισμοί για τα υπόλοιπα, σε άλλες περιπτώσεις έχουν πληρωθεί ποσά τα οποία οι πάροχοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα του 2013 κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν έλεγχοι από τις ελεγκτικές εταιρίες και δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με το θέμα τους, καθώς δεν είναι γνωστό τι θα κάνει η κυβέρνηση με το πόρισμα των εταιριών αυτών.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τη διαχείριση του προβλήματος από την ίδια τη δημόσια διοίκηση, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ "ρέει με το ... σταγονόμετρο" και στην περίπτωση που χρηματοδοτηθεί επαρκώς για να πληρώσει, τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν με μεγαλύτερο έλλειμμα.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι όλοι οι πάροχοι, λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να μην παραγραφούν οι οφειλές και δεδομένου ότι ταυτόχρονα έχουν προσφύγει σε δανεισμό, τους είναι αδύνατον να δεχθούν περικοπές μεγαλύτερες από το επιτόκιο των δανείων τους.

Μάλιστα, όταν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις αυτές,  οι πάροχοι θα πληρωθούν με τόκο υπερημερίας, γεγονός που δεν τους συμφέρει να δεχθούν ένα τέτοιο "κούρεμα" στα εισπραττόμενα από τον ΕΟΠΥΥ.

Με τα δεδομένα αυτά, η έκβαση της πληρωμής των ληξιπροθέσμων, θα δείξει την πραγματική εικόνα της αγοράς και της ανάγκης του κλάδου για ρευστότητα, ιδίως σε ότι αφορά μικρές μονάδες και εργαστήρια, που δεν έχουν περιθώριο να περιμένουν.