Τι κι αν φωνάζουν, όμως, οι δερματολόγοι... Η μόδα που επιτάσσει μαυρισμένη επιδερμίδα, ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο, καλά κρατεί και οι ιδιοκτήτες χώρων, στους οποίους μπορεί κάποιος να κάνει σολάριουμ, κάνουν χρυσές δουλειές. Ειδικά μεταξύ των νέων πρόκειται για κάτι ευρέως διαδεδομένο, όπως, άλλωστε, και μεταξύ των γυναικών.

Ακόμη και στην Ελλάδα, που απολαμβάνουμε ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ένας στους πέντε έχει σταθερό ραντεβού με το ειδικό κρεβάτι (sunbed). Κάτι ανάλογο ισχύει και σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους στην πρώτη θέση των αιτιών για καρκινογένεση (καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα).

Την περασμένη χρονιά το 42% των ενηλίκων και το 24% των εφήβων δήλωσαν ότι έκαναν τεχνητό μαύρισμα. Φέτος έκανε το 21% των ενηλίκων και το 36% των εφήβων, ενάντια στις πανευρωπαϊκές οδηγίες, που συστήνουν την αποφυγή του.

Σε συνέντευξη τύπου, που έγινε στο πλαίσιο του EADV, ο Dr. Mariano Suppa, καθηγητής δερματολογίας, που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες και συμμετέχει ενεργά, ήδη, από το 2010, στην καμπάνια για την πρόληψη του δερματικού καρκίνου (Euromelanoma skin cancer prevention campaign) ήταν κατηγορηματικός.

"Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το σολάριουμ προκαλεί μελάνωμα, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και, σε μικρότερο βαθμό, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ειδικά εάν η πρώτη έκθεση στην ακτινοβολία γίνεται σε νεαρή ηλικία. Ενοχοποιείται, δε, για έναν μεγάλο αριθμό μελανωμάτων, πριν από την ηλικία των 30 ετών".

Εντύπωση προκάλεσε η χρήση του όρου "tanorexia" από τον καθηγητή. Όρος που συνδυάζει τις λέξεις μαύρισμα και όρεξη, τρόπον τινά, σε μια προσπάθεια να αποδοθεί η εμμονή στο μαύρισμα και η εξάρτηση από αυτό. "Είναι ξεκάθαρα μια εθιστική συνήθεια" μας είπε ο Dr. Suppa. " Ο όρος αποδίδει την αίσθηση χαλάρωσης και ευζωίας. Φανερώνει, όμως, και μια ψυχολογική διάσταση, που εμφανίζεται σε επίπεδο διαταραχής".

Πιο επιρρεπείς είναι οι νέοι ενήλικες, οι γυναίκες, άτομα μέσης και υψηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, που "ψάχνουν τον ήλιο". Συνήθως καπνίζουν και προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη. Από μέρη που στερούνται το χάδι του ήλιου επί μακρόν μέσα στον χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Ευρωμελανώματος, που αφορούν σε 227.888 συμμετέχοντες από 30 Ευρωπαϊκά κράτη, 3.400 περιστατικά μελανώματος αποδίδονται ξεκάθαρα στο τεχνητό μαύρισμα, κυρίως αν, για πρώτη φορά, έγινε πριν από την ηλικία των 35 χρόνων.

Το τεχνητό μαύρισμα είναι προσφιλές στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Βόρεια και στη Δυτική Ευρώπη ως επί το πλείστον. Όσοι κάνουν, διατρέχουν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα, συγκριτικά με όσους δεν κάνουν.

"Ο πρώτος, άμεσος στόχος μας είναι να κάνουμε τη βιομηχανία του τεχνητού μαυρίσματος να καταλάβει ότι το προϊόν που πουλάει προκαλεί δερματικό καρκίνο και ενθαρρύνει εθιστικές συμπεριφορές. Σε αυτό το πλαίσιο ο παραλληλισμός με τη βιομηχανία καπνού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων" κατέληξε ο Ιταλός καθηγητής.