Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα MailOnline, oι ουλές στο δέρμα, που συνδέονται με την ακμή, είναι πιο σοβαρές στους καπνιστές, αποτελώντας έναν, ακόμη, λόγο για να μη βάζουν οι έφηβοι το τσιγάρο στο στόμα τους. 

Πολλές φορές τα σπυράκια της ακμής είναι «βαθιά», τραυματίζοντας την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος κι αφήνοντας ουλές και σημάδια. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν κάποιος σπάει τα σπυράκια. Οι πληγές, μάλιστα, που δημιουργούνται σπάνια εξαφανίζονται, ό,τι θεραπεία κι αν ακολουθήσει κανείς.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 992 άτομα που υπέφεραν από βαριά ακμή και είχαν απευθυνθεί σε νοσοκομειακούς δερματολόγους για το πρόβλημά τους σε ένα διάστημα οκτώ ετών. Όπως διαπιστώθηκε, το 91% των ασθενών είχε σημάδια από ουλές στο δέρμα του και παρότι οι καπνιστές δεν είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό σημάδια από την ακμή, η κατάσταση της επιδερμίδας τους ήταν σημαντικά χειρότερη. Το 53,7% των καπνιστών είχε από μέτριες έως σοβαρές ουλές σε σχέση με μόλις πάνω από το ένα τρίτο (35%) των μη καπνιστών.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Raman Bhutani παρουσίασε τα συμπεράσματά της στο ετήσιο συνέδριο Βρετανών δερματολόγων και δήλωσε σχετικά: «Η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στη σοβαρότητα των ουλών στο δέρμα θα μπορούσε να υπονοεί ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα των ουλών, στα άτομα που έχουν ευαίσθητο δέρμα και τάση προς ακμή. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί που μπορεί να το προκαλούν αυτό».