Το γύρο των νοσοκομείων της Αθήνας, ξεκινώντας από το ΕΚΑΒ και καταλήγοντας στο υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Το Καραβάνι της Υγείας "κατεβαίνει" στην Αθήνα, από τις 7 το πρωί, για να επισημάνει την κατάρρευση της δημόσιας υγείας.

Επίκεντρο της κινητοποίησης είναι το ΕΚΑΒ, καθώς πολλά ασθενοφόρα μένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και ελλείψεων πληρωμάτων.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλη ανάγκη από ασθενοφόρα δεν προβλέφθηκε να προμηθευτούν καινούρια, παρ’ ότι έγιναν σχετικοί διαγωνισμοί από τις Διοικητικές Περιφέρειες (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ). Οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν και μέχρι σήμερα δεν επαναπροκηρύχτηκαν με ευθύνη του ΕΚΑΒ και των Υπουργών Υγείας που κωλυσιεργούν.

Επισημαίνει ότι οι Περιφέρειες που δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα είναι της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας, περιοχές όπου κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% του στελεχιακού δυναμικού και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ

Τονίζει μάλιστα ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα νέα ασθενοφόρα που προμηθεύτηκαν περιοχές που εξυπηρετούν το 30% του πληθυσμού της χώρας, παρότι έγινε με πρωτοβουλία των Διοικητικών Περιφερειών και παρότι τα οχήματα αυτά παραμένουν ακινητοποιημένα από την έλλειψη πληρωμάτων. 

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι διακομιδές στην Περιφέρεια εξαιτίας των παλαιών και ακινητοποιημένων από βλάβες ασθενοφόρων και ελλείψεων πληρωμάτων, γίνονται με μουλάρια, άλογα, αγροτικά οχήματα, ιδιωτικά οχήματα και εσχάτως με μπουλντόζες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διακομιδές και να έχουμε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Το ΕΚΑΒ στην Αττική δίνει σε κίνηση 55-60 ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα και 28-30 την νύχτα. Τα ασθενοφόρα είναι σε κακή κατάσταση, καθότι έχουν διανύσει το κάθε ένα 900.000 χιλιόμετρα. Στο Νομό Αττικής αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους ενώ  στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνή πρότυπα) αντιστοιχεί 1 Ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους. Στην περιφέρεια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.  Στην Αττική τα λίγα ασθενοφόρα και οι συχνές διακομιδές των ιδίων ασθενών, αυξάνουν το χρόνο διακομιδής επιβαρύνοντας την υγεία τους. 

Για παράδειγμα η ΠΟΕΔΗΝ δίνει το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Καλύπτει πέντε νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς). Διαθέτει 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν 15 - 20 έτη και έχουν διανύσει 600.000-900.000 χιλιόμετρα. Δεν έγινε προμήθεια καινούριων γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Από τα 48 Ασθενοφόρα, τα 18 έχουν αποσυρθεί με μόνιμες βλάβες. Σε καθημερινή βάση 5 ασθενοφόρα βρίσκονται σε συνεργεία προς επισκευή. Το κονδύλι του έτους 2016 που δόθηκε για ανταλλακτικά και συντήρηση των Ασθενοφόρων είναι συνολικά 60.000€. Ξοδεύτηκαν 47.000€ έως τώρα και μένουν άλλες 13.000€. Σε λίγες ημέρες τελειώνουν τα χρήματα και όλα τα ασθενοφόρα θα είναι ακινητοποιημένα.

Εξαιτίας των ακινητοποιημένων ασθενοφόρων (50% του συνόλου) μένουν ακάλυπτοι αρκετοί τομείς (περιοχές). Περιοχές που δεν διαθέτουν κάλυψη από ΕΚΑΒ είναι η επαρχία Καλαβρύτων, η επαρχία Ζαχάρως και Κρεστένων, ο Δήμος Ερυμάνθου, η Ζάκυνθος, η Βορειοδυτική και Βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλονιά. Οι διακομιδές στις συγκεκριμένες περιοχές τουλάχιστον έως ένα σημείο γίνονται με μουλάρια, άλογα, μπουλντόζες από απομακρυσμένα ορεινά χωριά, αγροτικά και ιδιωτικά οχήματα. 

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε μία διακομιδή, "όπως στην ταινία του Μαυρογιαλούρου, μέσα από βουνά και λαγκάδια, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας, γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διεκομίσθη στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνέχισε μέσα στον κουβά μπουλντόζας(!) επειδή ήταν κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι και μετά από οδύσσεια 10 ωρών, έφθασε στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου. Ήταν τυχερή και έζησε!".