Ο καρκίνος του δέρματος εξαπλώνεται ταχύτατα, αλλά μπορεί να προληφθεί. Όμως, είναι γεγονός, ότι πολλές φορές η συμπεριφορά των ανδρών είναι ριψοκίνδυνη. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Dr. Swen Μalte John, επικεφαλής τoυ EADV’s media and PR committee, σε ομιλία του στο 25ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), που έγινε στη Βιέννη. 

Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ εργάζονται 14.5 εκατομμύρια εργάτες. Πάνω από το 75% του επαγγελματικού τους χρόνου το περνούν κάτω από την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στον καρκίνο.

"Μία καθημερινή δόση UV ακτινοβολίας αρκεί για να πάθει κάποιος έγκαυμα (πάνω από 500% έκθεση λόγω δουλειάς ή στον ελεύθερο χρόνο). Όσοι εργάζονται στην ύπαιθρο ή στους δρόμους δεν προσέχουν το δέρμα τους, δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν γνωρίζουν τους σοβαρούς κινδύνους της ακτινοβολίας. Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο" εξήγησε ο καθηγητής.

Η Ευρωπαϊκή καμπάνια, με τίτλο «Ο νούμερο ένα εχθρός όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους», χρησιμοποιεί φωτογραφίες ανδρών, που εργάζονται σε οδικά έργα ή σκαλίζουν τη γη, αναφέροντας: «Σας φαίνεται επικίνδυνο αυτό;».

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος και το μελάνωμα πιο συχνό από όσο νομίζουμε, τόνισε ο καθηγητής. Το μελάνωμα αυξάνεται ραγδαία, 8% στις ΗΠΑ και 11% στην Γερμανία. Επιπλέον η ακτινοβολία UV έχει πιστοποιηθεί ως η νούμερο 1 αιτία για καρκινογένεση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

"Οι άνθρωποι, που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αποτελούν ένα σημαντικό target group, το οποίο χρειάζεται προσοχή και δεν θα πρέπει να το υποτιμάμε" υπογράμμισε ο κ. Malte John. "Είναι αδήριτη ανάγκη, επομένως, να ξεκινήσει ένα debate γύρω από τις πολιτικές υγείας και της πρόληψης, για ένα θέμα που είναι μείζον σε όλη την Ευρώπη και που, συχνά, το αγνοούμε".