Οι επτά στους δέκα θανάτους είναι συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα "σκουπίδια", με τα οποία τρεφόμαστε πολύ συχνά, τα παραπανίσια κιλά στη ζυγαριά και η χρήση ναρκωτικών ουσιών - ειδικά οπιοειδών και κοκαΐνης - έχουν ως συνέπεια να αρρωσταίνουμε από χρόνια νοσήματα και να έχουμε διαφόρων ειδών ανικανότητες (κώφωση, τύφλωση, οστεοαρθρίτιδα), λέει εμφατικά η μελέτη Global Burden of Disease, που ανέλυσε στοιχεία της περιόδου 1990-2015 για 249 αιτίες θανάτου, 315 νοσήματα και τραυματισμούς και 79 παράγοντες κινδύνου, από 195 χώρες και περιοχές του πλανήτη.

Ο Βρετανός καθηγητής δημόσιας υγείας John Newton, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, είπε: “Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση θανάτων και ασθενειών, όπως το Έιτζ, η ελονοσία και η ιλαρά, είναι οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι διαταραχές από τη χρήση ναρκωτικών και η απώλεια όρασης και ακοής, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο "βάρος" των εθνικών συστημάτων υγείας. Κι όλα αυτά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πρόληψη σε παγκόσμιο επίπεδο". 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε σε 191 χώρες, χάρη στις βελτιώσεις που σημειώθηκαν στις συνθήκες υγιεινής και στους εμβολιασμούς, που οδήγησαν σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας κατά τα βρεφική και τη νεογνική ηλικία, καθώς και εκείνης από πολλά λοιμώδη νοσήματα.

Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι, από παθήσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Έτσι, ενώ το 1990 από μη μεταδοτικά νοσήματα προκλήθηκε το 57,6% των παγκόσμιων θανάτων, το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 71,3% - στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης, που επηρεάζονται σημαντικά από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Όσο για την υπέρταση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία. Σε αυτήν οφείλεται το 9% της παγκόσμιας θνησιμότητας, αναφέρει το Lancet, και ακολουθούν το κάπνισμα με 6,3% των θανάτων, ο διαβήτης με 6,1% των θανάτων και η παχυσαρκία, στην οποία αποδίδεται το 5% των παγκόσμιων θανάτων.

Για την Ελλάδα οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε κατά 1,5 χρόνο την τελευταία δεκαετία, και έτσι από 79,6 έτη που ήταν και για τα δύο φύλα το 2005, έφτασε τα 81 έτη το 2016.

Παρά αυτές τις αυξήσεις, όμως, όσοι φθάνουν στην τρίτη ηλικία μπορούν να αναμένουν ότι κατά μέσον όρο θα περάσουν τουλάχιστον μία δεκαετία με προβλήματα υγείας.