Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο υψηλότεροι είναι οι δύο αυτοί δείκτες, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες μετά από τον καρκίνο του δέρματος, με το 60% των περιστατικών να αναπτύσσεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά επιβίωσης, με μόνο 1 στους 39 να χάνει τη ζωή του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, για όλα τα στάδια του καρκίνου του προστάτη η 5ετής επιβίωση αγγίζει το 100%, η 10ετής το 98% και η 15ετής το 95%.

Όμως όλοι οι καρκίνοι του προστάτη δεν είναι οι ίδιοι. Ορισμένες φορές αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται η επιθετικότητά του, προκειμένου να καθοριστεί το θεραπευτικό πλάνο. Όταν ο καρκίνος εντοπίζεται μόνο στον προστάτη και δεν έχει δώσει μεταστάσεις η ριζική προστατεκτομή εξασφαλίζει την πλήρη ίαση.

Η εκτέλεσή της με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων προσφέρει άριστα αποτελέσματα και ταχύτερη αποκατάσταση της ακράτειας των ούρων και της στυτικής δυσλειτουργίας, που αποτελούν επιπλοκές της προστατεκτομής» εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης PhD FRCS(Eng) FECSM FEAA, διευθυντής ουρολόγος του University College Hospital of London, UK & συνεργάτης κλινικών "Άγιος Λουκάς" και "Κυανός Σταυρός" Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 141.896 άνδρες, από οκτώ διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες , μεταξύ των οποίων και η χώρα μας (Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία και Δανία), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν, κατά μέσο όρο, επί 14 συναπτά έτη. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 52 χρονών.

Προκειμένου να εξετάσουν την πιθανή σχέση μεταξύ του σωματικού μεγέθους / παχυσαρκίας και του κινδύνου ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, αλλά και τα ποσοστά θνητότητας από τη νόσο, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν δεδομένα που αφορούσαν στα αποτελέσματα μετρήσεων για τον προσδιορισμό του σωματικού βάρους και το ποσοστό λίπους τους, κυρίως του ΔΜΣ και της περιμέτρου της μέσης.

Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, την οικογενειακή κατάσταση, τον διαβήτη και τη σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλότερο ΔΜΣ και περίμετρο μέσης είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 10% για κάθε 5 kg/m2 αύξησης του ΔΜΣ και κατά 13% για κάθε 10 εκατοστά αύξησης της περιφέρειας  της μέσης.

Ο υψηλότερος ΔΜΣ και η μεγαλύτερη περίμετρος της μέσης αύξησε, επίσης, τον κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, με 14% υψηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται για κάθε 5 kg /m2 αύξησης του ΔΜΣ, και 18% για κάθε αύξηση 10 cm της περιφέρειας της μέσης.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από  την 1η έως τις 4 Ιουνίου 2016.

«Παρότι πλήθος μελετών έχουν αποκαλύψει τη στενή σχέση που έχει η παχυσαρκία με διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και με μια σειρά από μεταβολικά νοσήματα, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία τα οποία τεκμηρίωναν την επίδραση του αυξημένου σωματικού βάρους στην υγεία του προστάτη. Τα ευρήματα από την παρούσα μελέτη θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι άνδρες με αυξημένο βάρος και να αποκλείουν έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου» σημειώνει ο Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης.