Για πολλούς η άνοια είναι χειρότερη από τον καρκίνο. Όμως οι επιστήμονες φαίνεται πως σύντομα θα βρουν νέους τρόπους για να περιορίσουν την εμφάνισή της, αφού μελέτησαν την επίδραση του περιβάλλοντος στη νόσο.

Οι αιτίες εμφάνισης της άνοιας δεν είναι απολύτως γνωστές. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου κατά το 20% η άνοια οφείλεται στον τρόπο ζωής (κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης κ.ά.), κατά το ένα τρίτο σε γενετικά αίτια και κατά το υπόλοιπο ένα τρίτο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Tom Russ, η ρύπανση του αέρα, η έλλειψη βιταμίνης D λόγω ανεπαρκούς ηλιοφάνειας ή παρατεταμένης διαμονής σε κλειστούς χώρους, η διαβίωση κάτω από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και η έκθεση σε ορισμένα παρασιτοκτόνα - εντομοκτόνα είναι ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί άνοια.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό γηριατρικής "BMC Geriatrics".  

Ειδικότερα η ατμοσφαιρική ρύπανση - λόγω των μικροσκοπικών σωματιδίων π.χ. από τις μηχανές και τα φρένα των οχημάτων, που εισχωρούν στο ανθρώπινο σώμα - θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα οξειδωτικού στρες και χρόνιας φλεγμονής, όχι μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στον εγκέφαλο. Τα οξείδια του αζώτου, το όζον ή το μονοξείδιο του άνθρακα, όλα σχετίχονται με την άνοια.

Αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες είναι η συσχέτιση των γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής ισχύος με την άνοια. "Δεν έχουμε πολλές αποδείξεις ακόμη, ούτε ξέρουμε τον ακριβή μηχανισμό, αλλά θα το ψάξουμε περαιτέρω" είπε ο Dr Russ.

Επιπλέον βρέθηκε ότι μπορεί να επηρεάζει η υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε σελήνιο.

Πάντως σε αυτή τη φάση οι επιστήμονες δεν συστήνουν να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε αυτούς τους παράγοντες.