Οι άνθρωποι που χάνουν την όρασή τους σταδιακά, λόγω κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης, δυσκολεύονται πολύ να κάνουν απλά, καθημερινά πράγματα, με αποτέλεσμα αυτό να τους ρίχνει ψυχολογικά και να αποκτούν κατάθλιψη.

"Έχουν μικροατυχήματα μέσα στο σπίτι, επειδή δεν βλέπουν καλά ή πάνε να βάλουν ζεστό τσάι και τους χύνεται έξω... Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια, καθώς δεν μπορούν, πια, να είναι το ίδιο λειτουργικοί και ανεξάρτητοι, όπως παλιά.

Καθημερινά διαπιστώνουμε, όμως, ότι αυτές οι δυσκολίες φέρνουν πολύ μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης" εξήγησε η κα Σταματίνα Καμπανάρου, οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς (ΕΕΥΑ), σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που είναι κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί συστήνουν στους ηλικιωμένους, που αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση της ωχράς κηλίδας, να διαβάζουν έστω και λίγο, αν μπορούν, και να μη φοβούνται ότι θα "χαλάσουν" τα μάτια τους. Αντίθετα, λένε, θα τα "εκπαιδεύσουν" να συνεχίσουν.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας εκτιμάται ότι επηρεάζουν περισσότερες από 50.000 ασθενείς στη χώρα μας, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα "νομικής" τύφλωσης (αν, δηλαδή, η όραση πέσει στο 1 /20 της οπτικής οξύτητας, τότε ο ασθενής θεωρείται νομικά τυφλός και δικαιούται το επίδομα τυφλότητας).

Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (ΔΟΩ). Κοινός τόπος στην επιτυχημένη αντιμετώπισή τους είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.

"Πρόκειται για οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες, αν μείνουν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία, οδηγούν σε τύφλωση, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία τους προστατεύουν την όραση των ασθενών μας. Για τον λόγο αυτό συστήνουμε, ειδικά στους ηλικιωμένους, αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο"  είπε ο κ. Στρατής Παροικάκης, διευθυντής οφθαλμολογίας στη Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική του Οφθαλμιατρείου Αθηνών και ειδικός γραμματέας της ΕΕΥΑ. 

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη εκδήλωση του διαβήτη. Αφορά σε πολλούς ασθενείς, δεδομένου ότι ο διαβήτης έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας στην Ελλάδα. Τα καλά νέα είναι ότι με τα νέα φάρμακα αποφεύγεται η απώλεια της όρασης, όπως εξήγησαν οι ειδικοί.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σχετίζεται με το πέρασμα του χρόνου, όπως μαρτυρά και η ονομασία της. Αφορά περισσότερες από 30.000 Έλληνες, με την υγρή μορφή της να είναι η πιο επιθετική. Με τους βιολογικούς παράγοντες σταθεροποιείται η εξέλιξή της και σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνεται η οπτική οξύτητα.