Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Acorda Therapeutics, ανέπτυξαν λεβοντόπα σε σκόνη, με την ονομασία CVT-301, που μπορεί ο ασθενής να εισπνεύσει μέσω ειδικής συσκευής ακριβούς δοσολογίας.

Όπως έδειξαν τα πειράματα σε σκύλους και σε ανθρώπους, η εισπνεόμενη λεβοντόπα απορροφάται γρήγορα από το σώμα και είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα πέντε μόλις λεπτά μετά τη χορήγησή της, σε σχέση με χρονικό διάστημα 20 λεπτών, που μεσολαβεί από τη λήψη χαπιού. 

Ενώ η λεβοντόπα σε χάπια πρέπει να περάσει πρώτα από το στομάχι, προτού φθάσει στον εγκέφαλο, η εισπνεόμενη λεβοντόπα μέσω των πνευμόνων φθάνει πιο γρήγορα στα κέντρα του εγκεφάλου.

Έτσι η εισπνεόμενη λεβοντόπα βελτιώνει πιο γρήγορα τις κινητικές δυσκολίες των ασθενών με Πάρκινσον (μυϊκές ακαμψίες, τρέμουλα, έλλειψη ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων κ.ά.) από ό,τι τα χάπια. Οι μελέτες εξάλλου δείχνουν ότι είναι ασφαλής και καλά ανεκτή, ενώ η πιο κοινή παρενέργειά της είναι η πρόκληση βήχα.

Περίπου οι μισοί ασθενείς που παίρνουν λεβοντόπα σε χάπια, μετά από δύο χρόνια ξαφνικά εκδηλώνουν επεισόδια κινητικών προβλημάτων, καθώς το φάρμακο εμφανίζει, πλέον, μειωμένη αποτελεσματικότητα. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο αυτές οι περίοδοι επανεμφάνισης των συμπτωμάτων γίνονται συχνότερες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι δύο μορφές λεβοντόπα, σε χάπι και εισπνεόμενη, μπορούν να συνδυαστούν στον ίδιο ασθενή για καλύτερα αποτελέσματα. Το 2017 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο (placebo) κλινική δοκιμή φάσης 3 του CVT-301.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο "Science Trnaslational Medicine".

Β.Κ.